Soutěže

Březen prověřil mladé řemeslníky hned dvěma koly soutěže SUSO

Druhé postupové kolo soutěže SUSO proběhlo na výstavišti Černá louka v Ostravě ve dnech 9. a 10. března při výstavě Střechy a stavba a třetí kolo se konalo v Hradci Králové v KC Aldis 23. a 24. března jako doprovodný program výstavy Stavba a zahrada.

Severomoravské i východočeské kolo bylo podařenou přehlídkou řemesel zedník a truhlář, a to i co do účasti. Na výstavišti v Ostravě se sešlo deset družstev oboru zedník a devět družstev oboru truhlář. Do Hradce Králové dorazilo jedenáct týmů truhlářů a osm týmů zedníků. Mladí řemeslníci předvedli velmi zajímavou podívanou, a tak měli návštěvníci možnost v obou kolech vidět na vlastní oči řemeslo truhlář i zedník v té nejvyšší kvalitě.

Výsledky 2. kola
Zedníci:
1. místo: Mateusz Jędrosek a Kaċper Gaczyński z CKZ i U, Racibórz (Polsko)

Mateusz Jędrosek a Kaċper Gaczyński z CKZ i U, Racibórz (Polsko)

Truhláři
1. místo: Miloš Míček a Jan František Pekař ze SŠNO Bystřice pod Hostýnem

Miloš Míček a Jan František Pekař ze SŠNO Bystřice pod Hostýnem

Výsledky 3. kola
Zedníci:
1. místo: Sviatoslav Motiuk a Tomáš Pfeifer ze SOŠ a SOU Vocelova, Hradec Králové

Sviatoslav Motiuk a Tomáš Pfeifer ze SOŠ a SOU Vocelova, Hradec Králové

Truhláři
1. místo: Martin Kaščák a Václav Petříček ze SŠ řemeslná, Jaroměř

Martin Kaščák a Václav Petříček ze SŠ řemeslná, Jaroměř

Letos nově byla soutěž otevřena také žákům prvního ročníku oboru zedník. Myšlenkou bylo dát šanci budoucím řemeslníkům nasát atmosféru a náročnost soutěže SUSO. Obavy ze znevýhodnění mladších žáků oproti jejich starším kolegům rozptýlily už v ostravském kole výkony Josefa Čecha a Davida Lamáčka ze SOU Kyjov, kteří už sahali po medailích, ale nakonec celkově skončili na i tak skvělém čtvrtém místě. Na páté příčce se pak umístila druhá dvojice z prvního ročníku Jakub Šmahlík a Patrik Lakatoš ze OU Kelč. V Hradci Králové dokonce dvojice Matouš Adamec a Erik Sklenář ze SPŠS akademika Stanislava Bechyně, Havlíčkův Brod našla pouze jediného přemožitele, odvezli si krásné druhé místo a postup do finále.

Také v letošním roce se soutěž těší partnerství krajů. Druhé postupové kolo zaštítil a finančně podpořil Moravskoslezský kraj, třetí kolo pak Královéhradecký kraj. Generálním partnerem soutěže je Wienerberger cihlářský průmysl, a. s., hlavními partnery jsou Xella CZ, s. r. o., Schiedel, s. r. o., a LB Cemix, s. r. o.
Více informací a výsledky soutěžního kola naleznete na www.suso.cz.

tisková zpráva, wd