Soutěže

Brick Award 2022: představení 50 nominovaných projektů

Do soutěže Brick Award 22 byl přihlášen rekordní počet 789 projektů z 53 zemí. 10. ročníku Brick Award se účastní nejvyšší počet účastníků v historii soutěže a složení projektů dokládá mezinárodní charakter této architektonické ceny. V létě bylo vybráno 50 projektů do užšího výběru v pěti kategoriích.

Soutěž Brick Award má pět kategorií a v každé z nich bude udělena cena dané kategorie. Kromě toho bude vyhlášen celkový vítěz. Vítězné projekty v těchto pěti kategoriích „Feeling at home“ (Příjemný domov), „Living together“ (Společné bydlení), „Sharing public spaces“ (Sdílené společenské / veřejné prostory), „Working together“ (Společná práce) a „Building outside the box“ (Inovace / novátorské projekty) i celkový vítěz budou oznámeni v červnu 2022 na oficiálním slavnostním ceremoniálu Brick Award ve Vídni.

Brick Award 22 má výrazně evropské zaměření, neboť 34 z 50 projektů v užším výběru předložili evropští architekti, 12 přišlo z asijských kanceláří a 4 nominace pocházejí z Latinské Ameriky.

„Nadále pokračuje trend posledních let ukazující, že je kladen důraz na výstavbu efektivní z hlediska zdrojů. Týká se to značně inovativních staveb i těch postavených tradičním způsobem s použitím místních materiálů a řemeslných postupů. Najdeme zde nápadité použití cihel i opětovné využívání cihel již použitých. Tento téměř hravý přístup přináší výstižné a zároveň pozoruhodné návrhy. Jednotlivé kategorie jsou víceméně vyvážené, což ukazuje, že se cihla používá ve všech typech staveb,“ vysvětluje Heimo Scheuch, CEO společnosti Wienerberger AG.

Projekty v užším výběru spadají do následujících kategorií:

▪ Příjemný domov: 8 projektů
▪ Společné bydlení: 12 projektů
▪ Sdílené společenské / veřejné prostory: 13 projektů
▪ Společná práce: 8 projektů
▪ Inovace / novátorské projekty: 9 projektů

Všech 50 kandidátů najdete na webových stránkách soutěže Brick Award: brickaward.com/Nominations

Auditorium-Theatre in the old quarter of Illueca, Španělsko – Magén Arquitectos SLP (foto: Rubén P. Bescós)Wall house, Vietnam – CTA | Creative Architects (foto: Hiroyuki Oki)Sky One, Belgie – a2o architecten (foto: Stijn Bollaert)

Cinema „le Grand Palais“, Francie – antonio virga architecte (foto: Luc Boegly)Leyton House, Velká Británie – McMahon Architecture (foto: Fernando Manoso)Viettel Academy Educational Center, Vietnam – VTN Architects (foto: Hiroyuki Oki)

Porota soutěže Brick Award se skládá z pěti renomovaných mezinárodních architektů: Ingrid van der Heijden/Nizozemsko, architektka a zakládající partnerka firmy Civic Architects; Jesper Gottlieb/Dánsko, architekt a zakládající partner firmy Gottfried Paludan Architects; Tina Gregorič/Slovinsko, architektka a zakládající partnerka firmy Dekleva Gregorič Architects; Wilfried Kuehn/Německo, architekt a zakládající partner firmy Kuehn Malvezzi; Brigitte Shim/Kanada, architektka a zakládající partnerka firmy Shim-Sutcliffe Architects v Torontu.

Další informace o soutěži Brick Award naleznete na: wienerberger.cz/brick-award

podle podkladů společnosti Wienerberger