Soutěže

Budova Main Point Karlin je vítězem MIPIM Awards 2011

Main Point Karlin, budova, kterou navrhl architektonický ateliér DaM, jejímž developerem byla společnosti PSJ INVEST a generálním dodavatelem stavební společnost PSJ, byla vyhlášena nejlepší kancelářskou budovou světa dokončenou v loňském roce! Je to vůbec poprvé v historii, kdy český projekt zvítězil v této kategorii. Stalo se tak včera ve večerních hodinách na světovém veletrhu MIPIM ve francouzském Cannes.
Budova Main Point Karlin (foto archiv PSJ, a. s.)Cenu MIPIM Awards získala budova mezi více než stovkou projektů ze 47 zemí světa. V kategorii Nejlepší kancelářský a obchodní projekt se Main Point Karlin utkal s britským projektem Heron Tower a nizozemskou budovou TNT Center. Main Point Karlin získal již v minulém roce nejvyšší ocenění v rámci prestižní evropské realitní soutěže International Property Awards.
Výstavba originální administrativní Main Point Karlin probíhala od prosince 2009 do počátku srpna 2011. Budova v sobě spojuje unikátní a výraznou architekturu a vysoce efektivní a komfortní vnitřní prostory (uživateli jsou společnosti skupiny Vienna Insurance Group – Kooperativa pojišťovna a Česká podnikatelská pojišťovna).
Main Point Karlin má deset nadzemních podlaží (22 000 m²) a ve třech podzemních podlažích 347 parkovacích míst. V budově jsou využity moderní způsoby chlazení a větrání pomocí indukčních jednotek. Výjimečná je též fasáda, které dominují francouzská okna na celou výšku podlaží a mezi okny jsou osazeny 3D pilíře ze sklobetonu. Budova v sobě kombinuje celou řadu prvků ohleduplných k životnímu prostředí. Například pro chlazení je využívána vltavská voda z proplachovacího kanálu, který pod budovou teče.
Architektonické řešení budovy Main Point Karlin v sobě spojuje harmonie organických, měkkých křivek v jinak přímočaré a důsledné architektuře. Netradiční oblé tvary objektu umožňují nový přístup k využití prostoru a plynulá křivka fasády dovoluje umístění plnohodnotných pracovních míst po celém svém obvodu. Práci v budově zpříjemní celoročně přístupná terasa s pěstěnou zelení na střeše budovy s krásným výhledem na historické centrum Prahy. Další nespornou výhodou jsou otevíratelná okna ve všech částech budovy a také systém ventilace a chlazení, který maximálně respektuje přirozené proudění vzduchu. Středem budovy prochází atrium, které přivádí přirozené denní světlo i do vnitřních prostor.
tisková zpráva