Soutěže

Cenu Klubu Za starou Prahu získala lávka ve Strakonicích

Klub Za starou Prahu udělil letos svou cenu za novou stavbu v historickém prostředí lávce u Strakonického hradu od architektky Ivety Torkoniakové. Podle památkářů se jí podařilo nejlépe propojit současnou architekturu s historickou zástavbou.
Na druhém místě se umístil obchodní dům Kamila Mrvy v Rožnově pod Radhošťěm, na třetím místě jsou dva projekty – vinařství Krásná hora architekta Tomáše Havlíčka a nová budova Fakulty architektury ČVUT v Praze z ateliéru Aleny Šrámkové.
„Já jsem moc ráda, že si porota všimla, že architekturu netvoří jen domy a budovy, ale také mosty. Protože i na nich se my architekti něco natrápíme,“ komentovala své vítězství v pořadí již osmá laureátka tradiční ceny památkářů. Za sebou v architektonickém klání kromě budovy ČVUT, vinařství a obchodního domu zanechala nominovaný penzion u Pálavy a budovu Factory office center na pražském Smíchově.
Klub Za starou Prahu je občanské sdružení, které se od svého vzniku v roce 1900 věnuje ochraně památek v Praze. Nové stavby – nejen v české metropoli – svými výročními cenami s přestávkami oceňuje bezmála deset let. V současné době čítá klub přes 1000 členů. V jeho čele stojí rada, složená převážně z historiků umění, architektů a urbanistů. V poslední době se klub věnuje například boji za zachování rohového domu na Václavském náměstí, kterému hrozí demolice.
zpráva ČTK
foto Blanka (zdroj www.vyfotprojekt.cz)
 
Lávka u Strakonického hraduLávka u Strakonického hradu