Soutěže

Cenu Petra Parléře získaly projekty v Odolena Vodě a Mostě

Cenu Petra Parléře převzaly dva týmy mladých architektů – Martin Čeněk s Petrem Synovcem a Gabriela Elichová s Martinem Elichem.
Čeněk se Synovcem byli oceněni za návrh revitalizace Dolního náměstí v Odolena Vodě. Porotě se líbila myšlenka elips, které definují nový městský prostor. Gabriela a Martin Elichovi zaujali porotu s kvalitním a přehledným návrhem obnovy centrálního veřejného prostranství části obce Most-Vtelno.
Oba týmy si mezi sebe rozdělily druhou cenu v hodnotě 200 000 korun. Hlavní cena letos nebyla udělena. Smyslem soutěže je podle Společnosti Petra Parléře povzbudit architekty k návrhům zvelebování veřejných míst a inspirovat města k zadávání projektů architektům.
„Debata byla nelehká, ale porota se nakonec rozhodla první cenu neudělit," řekl před udílením cen předseda poroty architekt Pavel Hnilička. Důvodem prý nebyla nedostatečná kvalita projektů, ale fakt, že se porota nedokázala jednoznačně shodnout.
Třetí cena byla udělena Jakubu Svatoňovi a Evě Brandové za jejich návrh obnovy Dolního náměstí v Odolena Vodě, získali 50 000 korun.
V soutěži se letos vybíralo z projektů na úpravu tří míst – návsi v městské části Most-Vtelno, Dolního náměstí v Odolena Vodě a prostoru barokního zámku a okolí rotundy sv. Kateřiny ve Znojmě.
Do soutěže se přihlásilo 52 týmů, 14 z nich dodalo soutěžní návrhy. V porotě zasedli architekti i zástupci měst, jejichž zadání bylo předmětem soutěže. Loni hlavní cenu získali Bronislav Stratil a Jan Roháč za návrh prostoru před nádražím v Poděbradech.
Za uplynulých osm let přilákala soutěž celkem 182 měst a 331 architektů. Z vítězných a oceněných studií bylo 13 realizováno a pět se v současné době k realizaci chystá.
zpráva ČTK
 
Podrobné informace o projektech a soutěži najdete zde.