Soutěže

Česká cena za architekturu má nového generálního partnera

Česká komora architektů (ČKA) dnes podepsala smlouvu s firmou Central Group ohledně podpory České ceny za architekturu. Největší domácí rezidenční stavitel tak bude generálním partnerem letošního ročníku této velmi prestižní soutěže, jejímž cílem je propagace kvalitních výsledků práce etablovaných i začínajících architektů směrem k veřejnosti.

„Naše společnost působí na trhu již čtvrt století a na vybraných projektech spolupracuje s těmi nejlepšími architekty od nás i ze zahraničí. Kvalitní architektura je tím, co stavbu povyšuje nad průměr, dává jí velkou přidanou hodnotu. To je důvodem, proč na kvalitu v architektuře zejména v posledních letech klademe velký důraz,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský. „S novým generálním partnerem, společností Central Group, se shodujeme na tom, že kvalitní českou architekturu je třeba veřejnosti pravidelně prezentovat. Jen to je cesta, která vede ke kultivaci prostředí, ve kterém žijeme, a také ke zlepšení pozice a vážnosti profese architekta v očích veřejnosti,“ řekl k nově uzavřenému partnerství s Central Group předseda ČKA Ivan Plicka.

Central Group dlouhodobě podporuje také studenty architektury na jejich cestě k budoucí profesi. Letos uspořádal již 11. ročník studentské architektonické soutěže, tentokrát na téma Unikátní stavba na komplikovaném místě. O hlavní cenu, 100 tisíc korun a prestižní stáž u architekta Josefa Pleskota, soutěžilo 36 studentských návrhů. Vítěze vybrala porota sestavená z významných osobností české architektury. Předsedou poroty je historik architektury Zdeněk Lukeš, a členy pak architekti Adam Gebrian, David Vávra a Ondřej Chybík.

wd podle podkladů společnosti Central Group