Soutěže

České projekty se utkají v celosvětové soutěži Wienerberger Brick Award 2012 ve Vídni

V letošním, pátém ročníku prestižní architektonické soutěže Brick Award 2012 budou reprezentovat ČR dva projekty. Villa Hermina od HŠH architekti a Chapel Černošice od Fránek Architects se v květnu utkají se silnou konkurencí z 28 zemí světa. Porota je složena z celosvětově uznávaných odborníků, kteří vyberou vítěze celkem pěti kategorií, mezi které bude rozděleno celkem 27 000 eur.
Kvalitu projektů bude letos posuzovat porota z renomovavých odborníků: Plamen Bratkov (Bulharsko), Rudolf Finsterwalder (Německo), Hrvoje Hrabák (Chorvatsko), John Foldbjerg Lassen (Dánsko) a Zhang Lei (Čína).
Unikátní exempláře cihlové architektury jsou oceňovány každé dva roky od roku 2004, a to v kategoriích – Originální řešení s použitím cihly, Rodinný dům, Budova pro neobytné účely, Obytná budova a Přestavba se změnou účelu budovy. Kritéria pro výběr těch nejzajímavějších projektů zahrnují inovativní design exteriéru, nápadité použití cihel jako materiálu, funkčnost a energetickou náročnost budov.
 
Vila Hermina
Objekt je posazen na svažitém terénu na kraji obce Černín, ze kterého přebírá stejný sklon podlah. Jedná se o zděnou stavbu, jejíž konstrukce se zakládá na cihlových stěnách a trámových stropech. Vnitřní prostorové uspořádání spočívá na střídání rovné a šikmé podlahové plochy. Ty dávají v součtu spirálový charakter vnitřku. Okna jsou velkoformátová, jedno na každé straně vily. Objekt zatepluje polyuretanová fasáda s extravagantním růžovým nátěrem.
 
Chapel Černošice
Nosnou konstrukci kaple tvoří klasický stěnový nosný systém z pálených keramických tvárnic v kombinaci s nosnými sloupy z monolitického železobetonu. Dělicí konstrukce jsou rovněž klasicky zděné, a to z pórobetonových tvárnic. Vodorovné konstrukce stropu nad 1. NP a střechy jsou navrženy jako monolitické železobetonové desky. Stavba je vyprojektována jako monoblok s plochou střechou. V 1. NP se nachází prostor hlavního sálu a dalšího zázemí pro schůzky sboru – klubovny, kancelář kazatele, prostoru pro veřejný internet a hygienické zázemí. Ve 2. NP, které není určeno pro přístup veřejnosti, je pak situován byt kazatele a technické prostory.
 
Vítězové mezinárodní soutěže Wienerberger Brick Award budou vyhlášeni ve Vídni 3. května 2012.
tisková zpráva