Soutěže

Česko získalo vítězství v kategorii Nebytový objekt v soutěži Baumit life Challenge 2018

Mezinárodní 13členná odborná porota soutěže Baumit Life Challenge 2018 vyhlásila minulý týden vítěze jednotlivých kategorií v rámci závěrečného slavnostního ceremoniálu Life Challenge Award. Ten se uskutečnil v prostorách Slovenské filharmonie v Bratislavě.

Do letošní soutěže o nejlepší evropskou fasádu roku bylo přihlášeno celkem 325 staveb z 26 zemí, které hodnotila mezinárodní odborná komise. Do finálové fáze vstoupila soutěž na konci března, kdy bylo odbornou porotou, prostřednictvím on-line hlasovacího systému, zařazeno do každé ze šesti kategorií šest nejlepších fasád. Autoři všech 36 nominovaných staveb z řad architektů, developerů a stavebních firem se poté společně sešli 14. června 2018 na závěrečném slavnostním ceremoniálu Life Challenge Award ve slovenské metropoli.

Česká republika, která měla v letošním finále Life Challenge Avard hned čtyři nominace, získala nakonec vítězství v kategorii Nebytový objekt s působivým projektem Centra pro handicapované studenty se studentským klubem Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Autorem projektu je Ing. arch. Jan Dvořák z ateliéru Dvořák architekti. Investorem stavby byla Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích a role zhotovitele se ujala společnost Spilka a Říha. Vítězi náleží odměna 6600 eur.

Studentský klub pro handicapované studenty Jihočeské univerzity, České BudějoviceStudentský klub pro handicapované studenty Jihočeské univerzity, České BudějoviceStudentský klub pro handicapované studenty Jihočeské univerzity, České Budějovice

Porota ocenila elegantně působící architekturu přízemního pavilonu zasazenou do parkově upraveného prostředí. Kombinace různých materiálů v tomto zajímavém projektu, jakými byly pohledový beton, sklo či omítnutá zeď, se ukázala jako dobrá volba. K působivému výsledku celé realizace přispělo i řemeslně zvládnuté provedení omítkové směsi Baumit CreativTop S-Fine s jemným zrnem 1 mm. Materiálům vyšší kvalitativní řady se tak dostalo odpovídající péče při jejich aplikaci na stavebním díle.

„Představě o formě domu nejvíce odpovídal návrh „solitérního“ přízemního bezbariérového objektu lehce usazeného na pozemku. Stavební objemy jsou záměrně rozděleny do dvou provozně oddělených částí, které společně sjednocuje horizontální střecha organického – elipsovitého tvaru. Charakteristickým znakem domu je lapidárnost, transparentnost a prostupnost. Otevřenost studentského klubu je podpořena návrhem prosklených stěn s možností otevření na terasu kavárny a do venkovního prostoru. Plochy fasád studentského klubu tvoří hladká bílá omítka Baumit Creativ Top S-Fine, jejíž povrch byl ručně zpracován ocelovými hladítky ve dvou systémových vrstvách točením a gletováním s finální impregnací,“ uvedl Ing. arch. Jan Dvořák.

Slavnostní předání cen Life Challenge Award v Bratislavě – zleva: Ing. Pavel Med, Ing. arch. Jan Dvořák, Ing. Milan Špulák, Ing. arch. Radana Duňková, Ing. Pavel Čurda a Ing. Aleš Kotyza

Další informace najdete zde.
tisková zpráva, wd