Soutěže

Čeští studenti se vůbec poprvé utkají v USA v solárním desetiboji

Tým ČVUT pod vedením studentů Fakulty architektury postoupil mezi 20 finalistů studentské architektonické soutěže Solar Decathlon. V Kalifornii postaví „sluneční dům“.
Od roku 2002, kdy se ve Washingtonu konal první Solar Decathlon, soutěží každé dva roky univerzitní týmy z celého světa v návrhu a stavbě energeticky soběstačného solárního domu. Studenti sami projekt řídí, zajišťují jeho financování a vlastními silami domy staví. Stavby, které vznikají na půdě univerzit, jsou na finální přehlídku převezeny do USA, kde se hodnotí v deseti disciplínách — podobně jako v atletickém desetiboji. Soutěží se například v bilanci elektrické energie, kvalitě vnitřního prostředí nebo použitelnosti pro běžný realitní trh. Studenti prezentují své soutěžní domy veřejnosti a přehlídku doprovází řada workshopů, odborných konferencí a přednášek.
Letošní 6. ročník Solar Decathlon se přesunul do Orange County Great Park v Kalifornii. Cílem prestižní mezinárodní soutěže pořádané Ministerstvem energetiky USA je propagace využití solární energie a nových efektivních technologií v architektuře a stavebnictví.
Princip domu AIR House, se kterým studenti Fakulty architektury a Fakulty stavební vstupují do soutěže, je jednoduchý, a přesto novátorský. Koncept vystihují dvě slova: Box – Membrána. Box jako odkaz na tradici minimálního bydlení české architektonické avantgardy 20. let, úsporný, prefabrikovaný a mobilní. Membrána jako nosná konstrukce, high-tech a inteligentní „kůže“.
Soutěž Solar Decathlon je jedinečnou příležitostí prezentovat architekturu jako disciplínu, ve které boduje všestrannost, komplexní návrh a multidisciplinární spolupráce. Pro České vysoké učení technické nabízí možnost představit se jako přední evropské vědecké pracoviště, schopné obstát ve světové konkurenci.
 
 
Zdroj: Ing. arch. Kateřina Rottová, Fakulta architektury ČVUT, Ústav navrhování II
převzato z www.stavbaweb.cz