Soutěže

ČKA vyhlásila výsledky soutěže na svou novou vizuální identitu

Česká komora architektů (ČKA) uzavřela veřejnou soutěž na novou vizuální identitu a vyhlašuje nyní její výsledky. Na prvním až druhém místě se umístili designér Jakub Straka a studio MÜTANTA, na třetím místě studio Deep Throat a na čtvrtém Jaromír Hárovník. Oceněným byly vyplaceny příslušné ceny a v tuto chvíli probíhají jednání o uzavření smlouvy na rozpracování soutěžního návrhu se všemi čtyřmi finalisty.
Představenstvo ČKA se v průběhu roku 2012 rozhodlo pro vytvoření nových webových stránek. Jedná se jak o krok zapadající do Strategie komunikace ČKA, zejména v oblasti intenzivnější propagace české architektury a profese architekta, tak o výstup, který by měl fungovat jako kvalitní služba členům ČKA. S tímto rozhodnutím bylo spojeno i vyřešení jednotného vizuálního stylu, o jehož potřebě se mluví už několik let a ke kterému zatím nedošlo. Snahou bylo najít partnera v oblasti grafického designu pro dlouhodobou spolupráci a rozvíjení vizuální identity ČKA.
Protože ČKA sama propaguje architektonické soutěže, chtěla jít příkladem a namísto přímého výběru grafika se rozhodla pro veřejnou soutěž. „Šlo nám o to, najít kreativního partnera pro dlouhodobou spolupráci, který se dobře orientuje v oblasti digitálních médií. Máme vymyšlenou celou řadu funkcí a platforem, které by naše nové stránky měly obsahovat, jako jsou například portfolia jednotlivých členů ČKA nebo intranet, který umožní snadnější komunikaci uvnitř architektonické komunity,“ uvedl předseda Pracovní skupiny pro propagaci architektury ČKA Petr Janda. V zadání soutěže ČKA doporučila soutěžícím zachovat motiv lva, logo a jeho uplatnění by však zároveň měly naznačit větší otevřenost Komory, lehkost a pružnost její komunikace. Očekáván byl koncept vizuální identity, která potvrdí roli ČKA jako autority v oboru architektury a urbanismu a zároveň ukáže její otevřenost k současným trendům a svěží přístup k otázkám týkajícím se architektury.
Na konci září 2012 tedy Česká komora architektů vyhlásila veřejnou neanonymní soutěž na koncept nové jednotné vizuální identity ČKA s důrazem na digitální média. Do 5. listopadu, na kdy byla stanovena uzávěrka, se sešly návrhy od celkem 21 přihlášených autorů nebo týmů.
Hodnoticí komise ve složení Petr Babák, Lukáš Brom, Adam Gebrian, Petr Janda (předseda), Aleš Mička, Josef Panna a Martin A. Tomáš zasedla poprvé 8. listopadu a v prvním kole vybrala osm návrhů, jejichž autoři byli pozváni k osobní prezentaci.
Druhé kolo se uskutečnilo 23. listopadu 2012. Každý autor nebo autorský tým měl 20 minut na představení svého návrhu řešení vizuální identity a koncepce webu ČKA. Druhého kola se zúčastnili: Deep Throat, Matěj Hanauer, MÜTANTA, studio mančaft, Jaromír Hákovník, Pavlína Morháčová a Jan Čumlivski, Matěj Görner a Jakub Škrhla a Jakub Straka.
Při následném hodnocení byly čtyři návrhy vyřazeny a čtyři postoupily do nejužšího hodnocení.
 
Návrh 11 – Jakub StrakaNávrh 22 – MÜTANTANávrh 2 – Deep_Throat
 
Stanovisko poroty k návrhům na vizuální styl ČKA a výňatky z autorských textů jednotlivých studií/autorů najdete zde.
tisková zpráva