Soutěže

Do Blaue Lagune přibude jedinečný dům z YTONGU

Blaue Lagune, místo vzorových energeticky hospodárných domů v rakouském Wiener Neudorfu, získá zanedlouho nový přírůstek v podobě „nulového“ YTONG domu. V rámci mezinárodní architektonické soutěže YTONG vybrala odborná porota vítězný návrh, který zanedlouho získá i svou reálnou podobu. Návštěvníci Blaue Lagune tak uvidí dům s nulovou spotřebou enenrgie postavený z YTONGU podle evropské legislativy o energetické hospodárnosti budov.
Unikátní projekt Zero Challenge, pořádaný v rámci pěti zemí střední Evropy, přinesl množství návrhů. Vítěz soutěže je synonymem energetické a ekonomické dokonalosti. Rozhodování poroty nebylo vůbec lehké, nicméně členové se shodli na udělení prvních třech ocenění. Třetí místo bylo uděleno návrhu z dílny Hönich & Fialovszky z Maďarska, druhé místo získal návrh rakouských architektů z AH3 Architekten a první příčka patří trojici architektů z maďarského ARCH-STUDIO Kft. Bližší informace o této jedinečné iniciativě jsou k dispozici na www.ytong.cz.
Podle slov hlavního porotce oslovil vítězný návrh porotu hlavně díky svému zajímavému půdorysu a množství přídavných a současně zajímavých elementů. Díky těmto důvodům má dům velký potenciál stát se tak zvaným „eye catcherem“ – tedy zaujmout návštěvníky Blaue Lagune natolik, aby se rozhodli si jej i postavit.
Blaue Lagune je největším evropským areálem vzorových domů o rozloze 74 000 m². Nachází se zde 85 domů od přibližně stovky různých dodavatelů. Také díky blízkosti rakouského hlavního města navštíví tento areál přibližně 200 000 lidí ročně – z nich až třetina přichází z Čech, Slovenska, Maďarska nebo ze Slovinska. Informace týkající se centra Blaue Lagune a jeho otvíracích hodin jsou k dispozici na www.blauelagune.at/home.
podle podkladů společnosti Xella CZ