Soutěže

Evropské město kultury hostí 16. ročník architektonické soutěže Xella CZ

Společnost Xella CZ vyhlásila již 16. ročník oblíbené mezinárodní soutěže určené posluchačům vysokých škol se zaměřením na architekturu, techniku či umění. Návrhy odpovídající zadání „Koncertní síň pro Plzeňskou filharmonii / ČRo Plzeň“ mohou čeští a slovenští studenti odevzdávat až do února příštího roku. O vítězi mezi mladými talenty rozhodne porota složená z renomovaných odborníků na jaře 2011.
Někteří mají možná ještě v čerstvé paměti díla, která vznikla podle loňského poměrně volného zadání slovenských pořadatelů „Meetingpoint Sandberg“. Na tvůrčí talenty už ale čeká nová výzva. Česká strana přichází oproti minulému ročníku s mnohem vymezenějším projektem. Základním úkolem letošního ročníku soutěže je architektonický návrh přístavby koncertní síně ke stávající funkcionalistické budově Českého rozhlasu na náměstí Míru v Plzni. „Záměr vychází z původní koncepce areálu z r. 1947, kdy však severní křídlo zamýšlené budovy koncertní síně pro Plzeňskou filharmonii už nebylo dostavěno. Stávající budova Rozhlasu byla jako jediná budova v ČR navržena přímo pro potřeby rozhlasového vysílání a zároveň provoz hudebního tělesa filharmonie a obsahuje také řadu unikátních technických řešení. Přestože je zadání jednoznačně vymezeno funkčně i návazností na existující dům, ponechává tvořivosti studentů velký prostor,“ komentuje téma 16. ročníku Jaromír Veselák, autor zadání, člen poroty a plzeňský rodák.
Na tématu je určitě lákavá nepříliš obvyklá přímá návaznost na kvalitní architekturu stávající budovy, blízký kontext městského parku a samozřejmě i jistá prestiž či idea samotné kulturně společenské náplně. Atraktivita tématu se navíc umocnila tím, že Plzeň byla vyhlášená Evropským městem kultury. „Doufáme, že se nám z této pozice podaří nalákat více účastníků a to nejen z České a Slovenské republiky. Titul Evropské hlavní město kultury 2015 znamená pro Plzeň výzvu a vyvrcholení úsilí o rozvoj kulturního potenciálu města. Debata o výstavbě nebo lépe řečeno dostavbě Českého rozhlasu podle původního plánu by se mohla díky naší soutěži stát celoplzeňským tématem,“ říká PaedDr. Hana Šimánová, vedoucí projektu studentské soutěže za českou stranu společnosti Xella.
Záměr je tedy jednoznačně definovaný – reprezentativní prostor pro společné vnímání hudby – nezatížený přílišnou multifunkčností, ale naopak ve vzájemné symbióze s budovou Českého rozhlasu. Hodnotit pak lze nejen kvalitu samotného návrhu, ale i nalezení nejvhodnější vazby a měřítka k již existující architektuře. Městu Plzni navíc kvalitní koncertní síň a domácí scéna pro Plzeňskou filharmonii dosud citelně chybí a různá dlouholetá provizoria ve víceúčelových sálech na tom nic nemění, přitom se jedná rozhodně o potřebu celoměstského či nadregionálního významu.
Xella vyzývá nadějné architekty do prestižní soutěže již šestnáctým rokem, poosmé se kromě studentů českých škol mohou zapojit také zájemci ze Slovenska a jiných evropských zemí. Cílem celého projektu je podpořit jejich tvůrčí invenci, soutěživost a prohloubit praktické znalosti. „Po loňském jubilejním ročníku, který představil další řadu mladých talentů a zrekapituloval celou dosavadní existenci soutěže, symbolicky vstupujeme do další fáze. Doufejme, že prestiž soutěže bude stoupat stejným tempem jako v posledních patnácti letech, “ dodává na závěr za společnost Xella CZ Hana Šimánová.
Xella CZ tradičně podporuje autory nejlepších návrhů finanční částkou. V letošním roce získají tři nejlepší tvůrci ceny v hodnotě 1500, 1000 a 500 €. Minimálně další tři zajímavé práce budou, bez ohledu na pořadí, odměněny věcným darem v hodnotě 150 €. Soutěž je určená pro všechny studenty a studentky oborů Architektura a Pozemní stavitelství na vysokých technických a uměleckých školách a univerzitách v České a Slovenské republice, kteří nevlastní magisterský nebo inženýrský diplom v žádném z těchto oborů. Termín pro odevzdání soutěžních výkresů spadá na 22. 2. 2011, slavnostní vyhlášení, včetně předání cen, proběhne na jaře 2011. Podrobné zadání soutěže můžete nalézt na stránkách společnosti www.xella.cz.
tisková zpráva