Soutěže

Fasáda roku 2010 – výsledky

Dne 7. 4. 2011 proběhlo v Hudebním divadle v Karlíně slavnostní vyhlášení vítězů prestižní soutěže společnosti Baumit Fasáda roku 2010. Odborná porota udělila celkem osm ocenění. V hlavních kategoriích Novostavba a Rekonstrukce bylo oceněno vždy po třech stavbách. Odborná porota udělila i zvláštní cenu v kategoriích „Rodinný dům“ a „Rekonstrukce bytového domu“. Svého favorita vybrali i zástupci mediálních partnerů. Ředitel společnosti Baumit Ing. Pavel Med navíc udělil Zvláštní cenu.
Celkem se v letošním ročníku sešlo rekordních 206 staveb. „Přihlášené stavby vnímáme jako přesné zrcadlo trhu v uplynulých dvou letech. Zaznamenali jsme obrovský propad novostaveb bytových, ale i rodinných domů, naopak stoupl počet staveb v kategorii Rekonstrukce, což je zřejmým dopadem dotačního programu Zelená úsporám,“ komentuje průběh 11. ročníku Ing. Pavel Med. Nepoměr obou hlavních kategorií byl skutečně výjimečný. Z dvou set šesti přihlášených staveb připadaly na novostavby necelé čtyři desítky. Vyváženější poměr panoval naopak z pohledu lokace staveb. V uplynulých ročnících soutěže Fasáda roku často většina přihlášených i nominovaných staveb pocházela z Prahy a okolí, tentokrát jsou zástupci rovnoměrně rozmístěni po celé republice.
O vítězích ve dvou hlavních kategoriích a o dvou mimořádných oceněních rozhodovala porota složená ze stavebních odborníků, které předsedal prof. Ing. Miloslav Pavlík, CSc. Dalšími členy poroty byli Ing. arch. Iva Poslušná, Ph.D. z VUT v Brně; doc. Ing. Pavel Svoboda, CSc. z ČVUT; Ing. Tomáš Chromý, člen ČKAIT; Ing. Pavel Štěpán, viceprezident ČSSI; Ing. arch. akad. arch. Vladimír Štulc a Ing. Pavel Med, jednatel Baumit, spol. s r. o.
V porotě mediálních partnerů zasedali: Mgr. Jitka Korčeková z vydavatelství Economia, PhDr. Matěj Šišolák z Jaga Media, Mgr. Antonín Gottwald z vydavatelství BusinessMedia, s. r. o., a Mgr. Jan Táborský z EXPO DATA, spol. s r. o.
 
Kategorie Novostavba
Porota jako již tradičně hodnotila fasádu z inovačního hlediska, architektonické ztvárnění a krajinný kontext, stejně jako kvalitu realizace a provedení konstrukčních detailů.
 
1. místo + zvláštní cena v kategorii Rodinný dům: Rodinný dům v Modřanech
Architekt/Projektant: Ing. arch. Vojtěch Čáp, Ing. arch. Klára Čápová, Ing. Roman Vejmelka
Zhotovitel fasády: FOUKAL, s. r. o.
Investor: soukromý
Porota ocenila vyvážené proporce a použití kontrastních přirozených materiálů odlišné barevnosti, subtilních ocelových detailů, zábradlí a oplocení, které utváří kompaktní architektonický objekt se soudobou tváří.
 
2. místo: Administrativní centrum TRINITI, Brno
Architekt/Projektant: Architekti Hrůša & spol., Ateliér Brno, s. r. o.
Investor: Dominikánská, s. r. o.
Odbornou porotu zaujal geometrický rastr fasády. Autoři projektu vsadili namísto běžně užívané ocelové konstrukce se skleněnou fasádou na železobetonový skelet s výplňovým zdivem. Nový městský palác oblékli do prvoplánově střídmého, až funkcionalistického pláště, který potvrzuje známé pořekadlo, že v jednoduchosti je krása.
 
3. místo: Bytové domy, ulice Pod valem/Dragounská, Praha 15-Štěrboholy
Projektant: Ing. arch. Tomáš Gajdošík
Zhotovitel fasády: P. H. A., a. s.
Investor: BOŽÍ DAR, a. s.
Čisté, jednoduché a střízlivé řešení, respektování pouhých dvou barev ve všech detailech celé stavby a precizní řemeslné zpracování – to jsou přednosti, které porota ocenila u této nominované stavby.
 
Kategorie Rekonstrukce
Zatímco u historických domů hodnotila porota, zda a jak autor dokázal vrátit vzhled stavby do původního stavu, u panelových domů hodnotila, jestli se autorovi podařilo tvář stavby kultivovaně změnit.
 
1. místo: Městské divadlo, Mladá Boleslav
Architekt/projektant: Ing. arch. Tomáš Šantavý
Zhotovitel fasády: STATUS a.s.
Investor: Statutární město Mladá Boleslav
Porota ocenila použití soudobé technologie (Baumit Nanopor) na tvarově, materiálově a výrazově náročné historické fasádě, stejně jako citlivý přístup autora při obnovování všech původních prvků včetně barevnosti.
 
2. místo + zvláštní cena v kategorii Bytový dům: Rekonstrukce BD areál Kasárny, Uherské Hradiště
Architekt/projektant: Ing. Jaroslav Křivánek
Zhotovitel fasády: Porr (Česko), a. s., Brno
Investor: DAJAK, s. r. o.
Tento dům na Zeleném náměstí oživil jednotvárnou kasárenskou architekturu výraznou barevností a členitostí a stal se především pro rodiny s dětmi zajímavou alternativou bydlení v nové městské lokalitě.
 
3. místo: Poliklinika Opatovská, Praha 4
Architekt/projektant: Ing. Zdeněk Havlina, Ing. arch. Tomáš Horský, Ing. arch. Patrik Hoffman
Zhotovitel fasády: KASTEN, spol. s r. o.
Investor: Medifin, a. s.
Porota ocenila nápadité až provokující barevné řešení fasády, které přineslo oživení do fádního obytného souboru na Jižním Městě.
 
Cena ředitele společnosti Baumit: Kongresové centrum, Zlín
Architekt/projektant: AI-DESIGN, s. r. o.
Zhotovitel fasády: Sdružení PSG-International, a. s., a Metrostav, a. s.
Investor: Statutární město Zlín
Uznání výjimečnému architektonickému pojetí a kombinaci materiálů, které ostře kontrastují s tradiční funkcionalistickou baťovskou zástavbou. Skleněná předsazená fasáda v kombinaci s bílými zateplenými plochami zdůrazňuje futuristický dojem, který je umocněn barevnými světelnými efekty. Stavba je dominantou multifunkčního komplexu v centru města.
 
Cena mediálních partnerů: Onkologické centrum, FN Plzeň-Lochotín
Architekt/projektant: K4, a. s.
Zhotovitel fasády: Skanska, a. s.; ATIZ, spol. s r. o.
Investor: Fakultní nemocnice, Plzeň
Porota ocenila kombinaci copilitové fasády parteru s jednoduchou fasádou hlavního traktu budovy, členěnou jen různě velkými okny. Umírněnost ve výrazu kontrastuje s odvážným konstrukčním řešením vykonzolovaného křídla, které si vyžádalo i zateplení zespodu. Střídmé pojetí obou fasád velmi dobře vystihuje účel stavby jakožto zdravotnického zařízení.
 
Podrobnosti a fotografie ze slavnostního večera najdete zde.
wd s použitím podkladů společnosti Baumit