Soutěže

Kardašova Řečice vyhlásila soutěž na návrh radnice a knihovny

Město Kardašova Řečice vyhlásilo veřejnou architektonickou soutěž o návrh revitalizace radnice a knihovny. Vítězné řešení by mělo být známo na konci června. Se samotnou stavbou by se mělo začít co nejdříve, ideálně již na jaře 2014.
Stávající objekt klasicistní radnice z roku 1822 sice není nijak památkově chráněný, ale tvoří přirozenou dominantu náměstí. Město proto očekává od architektů respekt k jeho urbanistickým a architektonickým hodnotám. V minulosti se uvažovalo i o jeho úplné demolici a na jeho místě měla vyrůst nová, moderní architektura. Tento záměr však nenašel dostatečně kladnou odezvu mezi místními občany, kteří se v anketě vyjádřili spíše pro revitalizaci starého objektu. Ta rozhodně nebude jednoduchá. Velkým problémem je zejména vysoká hladina spodní vody. Ve sklepení lze dokonce často najít souvislou vodní hladinu. Město má připravené financování stavby, již si nechalo zpracovat stavebnětechnický průzkum objektu a celý záměr konzultuje s odborníky
„Předpokládáme, že by revitalizace objektu neměla stát více než 29,5 miliónu korun včetně DPH,“ řekl Petr Nekut, starosta Kardašovy Řečice.
Město očekává, že do soutěže se přihlásí desítky architektů. Nejvhodnější řešení budou pomáhat hledat nezávislí architekti Petr Hrůša, Radek Zeman, Jan Brotánek a Michal Fišer. K výběru jsou přizváni i experti na knihovnický provoz, na rozpočet stavby a energetickou náročnost provozu v rekonstruovaných stavbách.
V prvním kole se bude hodnotit pouze koncepční a dispoziční řešení. Do druhého kola postoupí nejvýše 8 návrhů, jejichž autoři budou vyzváni k dopracování návrhu konstrukčního řešení.
Po ukončení soutěže bude uspořádána veřejně přístupná výstava všech architektonických návrhů. Při zahájení výstavy a veřejném vyhlášení výsledků se budou moci občané seznámit s prací poroty a diskutovat o zvoleném řešení s odborníky.
Další informace najdete na webu města zde. Soutěžní podmínky jsou ke stažení zde. Organizátorkou architektonické soutěže je Ing. Markéta Kohoutová, tel.: 603 541 033, e-mail: marketa.kohout@seznam.cz.
tisková zpráva, wd