Soutěže

Karlovy Vary vyhlásily soutěž na urbanistické řešení centra

Město Karlovy Vary vyhlásilo soutěž o nejlepší návrh urbanistického řešení širšího středu města. Jedná se o území asi 100 hektarů od Sokolovské ulice po Moskevskou, v jehož centru je dolní karlovarské nádraží. Návrh by měl zahrnovat jak plán využití jednotlivých částí území, tak i dopravní řešení. Novinářům to řekl náměstek primátora Karlových Varů Jaroslav Růžička.
Pro pozemky by měl návrh stanovit zásady funkčního a prostorového uspořádání a urbanistický rámec pro jeho dostavbu nebo přestavbu. „Chceme získat návrh od odborníků. Vítěz soutěže pak bude mít možnost uzavřít s městem smlouvu o zpracování studie tohoto území,“ uvedl Růžička.
Soutěž se týká poměrně velkého území, kde se vedle autobusového a vlakového nádraží nachází například také bývalý pivovar a rozsáhlé plochy v sousedství bývalého zimního stadionu. Kritéria i následné hodnocení má na starosti jedenáctičlenná komise, kterou tvoří z větší části nezávislí odborníci. Ta vybere vítězný návrh. První tři vyhodnocené návrhy získají odměnu v odtupňování 250 000, 170 000 a 100 000 korun. „Při zpracování následné studie bude přitom možné využít nápadů nejen vítězného návrhu, ale i dalších účastníků,“ doplnil Růžička.
Zájemci se mohou hlásit do 23. dubna 2013, vyhodnocení soutěže by mohlo být na přelomu května nebo června. Pak se město rozhodne, jestli návrhy využije pro zpracování detailnější studie budoucí podoby této části lázeňského města.

zpráva ČTK