Soutěže

Mezinárodní soutěž International VELUX Award vstupuje do 5. ročníku

Společnost VELUX zahajuje další ročník soutěže International VELUX Award 2012 (IVA 2012), která je určena studentům architektury z celého světa. Hlavním tématem soutěže je „Světlo pro budoucnost“. Studenti tak mají za úkol věnovat pozornost důležitosti role denního světla a navrhnout možnosti jak ho maximálně využít v architektuře.
„Naší snahou je co nejvíce využít denní světlo a čerstvý vzduch ve prospěch vyšší kvality života. Mezinárodní soutěž International VELUX Award, kterou pořádáme každý druhý rok, vybízí studenty architektury, aby se zamýšleli nad udržitelnou architekturou, a zohlednili tak ve svých návrzích sociální, psychologické a environmentální rozměry slunečního záření a denního světla,“ řekl Per Arnold Andersen, architekt a vedoucí oddělení pro denní světlo, energetickou náročnost a vnitřní klima skupiny VELUX.
Mezinárodní soutěž IVA 2012 podporuje trvale udržitelné řešení nejen pro novostavby, ale i pro stávající bytový fond ve městech i v příměstských rezidenčních oblastech. Soutěžní návrhy by v sobě měly spojovat využití světla jako významného zdroje energie a jeho nezanedbatelný vliv na lidskou psychiku a pohodu lidí žijících a pracujících ve vnitřních prostorách.
Porotu 5. ročníku International VELUX Award 2012 budou tvořit renomovaní architekti a odborníci z celého světa, kteří mají za sebou pedagogickou a publikační činnost a zasazují se o myšlenku trvale udržitelné architektury, která zohledňuje místní prostředí a klimatické podmínky dané oblasti. V porotě zasednou: Alvaro Siza (Portugalsko), Brigitte Shimová (Kanada), Peter Stutchbury (Austrálie) a Francis Kéré (pochází z Burkiny Faso, nyní žije v Německu).
Soutěž International VELUX Award 2012 je pořádána ve spolupráci s Mezinárodní unií architektů (UIA) a Evropským sdružením pro vzdělávání architektů (EAAE). Studenti mohou své přihlášky do 5. ročníku soutěže zaslat nejpozději do 2. března 2012.
Přihláška a více informací je k dispozici na webových stránkách soutěže: http://iva.velux.com/.
tisková zpráva