Soutěže

Michal Podsedník se chystá na mistrovství Evropy kamnářů do 25 let

Čerstvě vyučený kamnář a student dvouleté nástavby na Střední odborné škole stavební a zahradnické v Praze 9 Michal Podsedník se na konci ledna 2015 zúčastní v rakouském Welsu mistrovství Evropy kamnářů, ojedinělého šampionátu pro mladé talenty do 25 let, který se koná pouze jednou za 4 roky.

„Mistrovství bude náročné, během 3 dnů změřím síly s 11 soupeři z různých evropských zemí,“ říká 19letý Michal Podsedník. První den si budou soutěžící připravovat materiál, rýsovat půdorys a stavět sokl. Druhý den budou opracovávat a osazovat kachle, navrhovat a řezat vyzdívky topeniště a tahového systému a třetí den věnují dokončovacím pracím.

Řemeslná zručnost, zkušenosti a milimetrová přesnost nejsou zdaleka to jediné, co bude porota hodnotit. Vyprávět o tom může Jan Koutecký, Michalův předchůdce, který se šampionátu zúčastnil v roce 2010 a obsadil báječné 3. místo: „Překvapilo mě, že se hodnotilo naprosto všechno – od bezpečnosti práce po úklid na pracovišti. I proto považuji 3. místo za mimořádný úspěch.“

Kamnář Michal PodsedníkOba mladí kamnáři putují už od malička ve šlépějích svých otců a v současnosti už není pochyb o tom, že navážou na rodinnou tradici. Kamnářství se dnes v českých zemích pomalu vzmáhá po „době temna“, která trvala půl století.

„Komunisté obor zrušili jako zbytečný – vždyť jsme měli ústřední topení a bezedný zdroj ruské nafty. Takže zatímco se nádherná kachlová kamna bourala, jejich místa obsazovaly smradlavé nafťáky. S přerušenou tradicí se bohužel potýkáme do dneška. Například musíme učit zákazníky, jak správně topit!“ říká prezident Cechu kamnářů ČR Pavel Rynda, který odborné kamnářské předměty na pražské škole učí.

„Kamnářství je perspektivní, ale dost náročný obor, a pokud někoho chytne, je to zpravidla láska na celý život,“ dodává ředitel školy na Jarově Miloslav Janeček.

tisková zpráva Střední odborné školy stavební a zahradnické