Soutěže

Mladí architekti soutěžili s návrhy rodinného bydlení budoucnosti

Jak by mohlo vypadat rodinné bydlení v budoucnosti, představují práce studentů, kteří se zapojili do mezinárodního projektu Současný dům: Očima mladých architektů. Národní část vyhrál Tomáš Čech z Fakulty architektury Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze.

Do akce se zapojili i studenti architektury z Maďarska, Polska a Slovenska. Nejlepší české a polské práce jsou ode dneška vystaveny v atriu ČVUT.
Cílem soutěže je konfrontace a vzájemné srovnání nejmladší architektonické tvorby, řekl ČTK předseda soutěže Ján Stempel. „Musím říct, že všechny návrhy byly rozumné stavby, spíše malé, žádné extravagance. Mladí architekti kladou důraz na dostupnost, používají klasické materiály jako cihlu a dřevo,“ uvedl Stempel, který architekturu také vyučuje.
Zadáním pro studenty bylo vymyslet dům pro čtyřčlennou rodinu 21. století. „Účelem je nalézt architektonické řešení současných požadavků, které by odráželo národní specifika historické a moderní rezidenční architektury,“ uvedl Stempel. Studenti z Polska se podle něj zaměřili více na ornamentálnost a extravaganci. Práce z Maďarska a Slovenska se teprve vyhodnocují.
Na české části soutěže se podílely fakulty architektury z Brna, Liberce, Ostravy a Prahy. Národní porota, v níž zasedli renomovaní architekti Markéta Cajthamlová, Jakub Kynčl, Pavel Nasadil a Alexandr Skalický, vybírala z jedenácti projektů. Návrh Tomáše Čecha zaujal porotu svou čistotou a variabilností. „Porota ocenila použití jednoduchého tvarosloví i materiálu a především schopnost nazírání na stavbu a pozemek jako jeden celek ve vazbě na okolní strukturu zástavby,“ shodli se porotci.
Vítězové z každé ze čtyř zemí se v květnu zúčastní mezinárodního workshopu v maďarském Debrecínu a výstavy vilové architektury visegrádských zemí v Bruselu v roce 2014. V Maďarsku by měl také vzniknout společný návrh Evropského domu podle projektů studentů.
Výstava v atriu ČVUT potrvá do 28. dubna. Na podzim se představí také v sídlech ostatních českých univerzit. S vítěznými pracemi se veřejnost může seznámit i prostřednictvím webových stránek www.greatvillas.org, kde budou vystaveny v podobě interaktivních 3D modelů.
zpráva ČTK