Soutěže

Na cenu Grand Prix Architektů je nominováno 55 projektů

Porota letošního XXVIII. ročníku Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu, složená z významných osobností mezinárodní i české architektury o víkendu vybrala z 231 přihlášených projektů 55 projektů, které budou soutěžit o finální cenu GPA – Národní cenu za architekturu 2021 a ceny v jednotlivých kategoriích.

Shorlist 55 vybraných projektů si můžete prohlédnout ZDE.

Bude letošním vítězem projekt Jesle Malvína, rekonstrukce paláce hradu Helfštýna, Altán městské knihovny ve Vamberku či Ústřední autobusové nádraží Zvonařka? Sami můžete zhodnotit kdo by byl podle vás vítězem.

„Porotci neměli jednoduchý úkol. Nechtěl bych být na jejich místě, protože projekty jsou rok od roku kvalitnější a rozhodují většinou detaily,“ uvedl k prvnímu kolu hodnocení projektů předseda Obce architektů Ing. arch. Oleg Haman. „Ve druhém kole bude hodně záležet na prezentaci jednotlivých projektů samotnými architekty před porotci. I samotná úroveň prezentace může hodně ovlivnit vnímání porotců. Jak jsem již řekl, často rozhodují detaily,“ doplnil Oleg Haman.

Porota je vždy pětičlenná, kdy čtyři zástupci jsou ze zahraničí a jeden z Česka. Letošní složení poroty:
Michiel Hofman – vlastní architektonické studio HofmanDujardin/Nizozemí – držitel mnoha architektonických ocenění
Anne Francoise Jumeau – vlastní architektonické studio AFJA/Francie – na začátku své kariéra pracovala pro Dominique Perraulta (autora univerzitní knihovny v Paříži)
Štefan Moravčík – vlastní architektonicko-urbanistický ateliér – je nominován Spolkem architektů Slovenska/Slovensko
Ana Kučan – vlastní studio AKKA/Slovinsko – přednáší krajinnou architekturu postgraduálním studentům Fakulty architektury univerzity v Lublani.
Jan Magasaník – jeden z vedoucích architektů světoznámého architektonického studia BIG v Dánsku – narozen v Ústí nad Labem/Česká republika

V úterý 19.10. 2021 pořádá Obec architektů a společnost GROHE Grand Prix Architektů Festival na Fakultě Architektury ČVUT. Všechny přihlášené projekty zde budou vystaveny. Zároveň proběhne druhé kolo hodnocení projektů, kdy samotní architekti prezentují svá díla před porotci. Porota na základě těchto prezentací vybere vítězné projekty v jednotlivých kategoriích a hlavní cenu GPA – Národní cenu za architekturu 2021. V rámci tohoto festivalu může i laická veřejnost hlasovat a projekt s největším počtem hlasů získá cenu veřejnosti.

Hlavní ceny soutěže:
Grand Prix Architektů – velká modrá kostka – udílí porota
Cena za celoživotní dílo – velká červená kostka – udílí Rada Obce architektů

Porota uděluje další ceny – malé modré kostky – v následujících kategoriích:
Novostavba
Rekonstrukce
Rodinný dům
Architektonický design
V případě, že nebude přihlášena kvalitní realizace, která by mohla být oceněna v jedné z těchto kategoriích, tak se cena v dané kategorii udělat nebude.

Dále jsou uděleny ceny za:
Interiér – malá žlutá kostka
Urbanismus – malá fialová kostka
Krajinářská architektura – malá zelená kostka
V letošním roce bude opět udělena cena za šetrnou stavbu, ve spolupráci s Českou radou pro šetrné budovy, která byla poprvé udělena v roce 2020.

Vyhlášení Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu 2021 bude 9. listopadu.

Tisková zpráva