Soutěže

Na MPO proběhla prezentace firem aspirujících na úspěch v soutěži Nejlepší výrobce stavebnin roku 2018

Prezentace se uskutečnila dne 11. 4. 2019. Vypisovateli jsou Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR. Cílem soutěže je ukázat, že i výroba stavebních hmot a materiálů může být ohleduplná, progresivní a úsporná a že musí také umět reagovat na současné požadavky, jako digitalizovat a robotizovat výrobní technologie, přispět k co nejvyšší dosažitelné kvalitě života pro současnou generaci a k vytvoření předpokladů pro kvalitní život generací budoucích.

Akci zahájil Ing. Eduard Muřický, náměstek ministryně MPO pro řízení sekce průmyslu, surovin a stavebnictví, který se po uvítání zástupců vypisovatelů soutěže, vybraných prezentujících firem a zástupců tisku – odborných časopisů zabývajících se problematikou stavebnictví, krátce zmínil o důležitosti kvality vyráběných stavebnin a stavebních materiálů pro stavebnictví. Zdůraznil, že bude zapotřebí urychleně přistoupit k zavedení digitalizace a robotizace i do stavebního průmyslu. Na úvod prezentace vystoupil Ing. Miloslav Mašek, CSc. generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR. K podmínkám a organizaci letošní soutěže vystoupil Ing. Pavel Malinský z MPO. Soutěží se ve dvou kategoriích: Firmy s počtem zaměstnanců do 250 a Firmy s počtem nad 250 zaměstnanců. Kritéria pro posuzování přihlášených firem jsou: dosahovaná kvalita výroby, energetická náročnost výroby, ekonomická úspěšnost, pozice na trhu, zlepšování životního prostředí a řešení odpadového hospodářství, investiční činnost do výrobního zařízení v posledních třech letech, dosažená produktivita a zaměstnanost.

Za dobu trvání soutěže bylo oceněno už několik desítek firem a podniků, a to jak velkých s pobočkami po celé České republice i v zahraničí, tak i malých rodinných. Není důležité, jak jsou velcí, ale jak jsou dobří. Jak se starají o kvalitu svých výrobků, o své zaměstnance, o ekologii, o své okolí.

Prezentujícími pozvanými firmami byly Heluz cihlářský průmysl, v. o. s., Velux Česká republika, s. r. o., a Laufen CZ, s. r. o. Mediálními partnery soutěže pro tento ročník jsou časopis Stavebnictví a časopisy Build Info, Materiály pro stavbu a Skypaper.

Na MPO proběhla prezentace firem aspirujících na úspěch v soutěži Nejlepší výrobce stavebnin roku 2018

Za firmu Heluz vystoupil Ing. Jiří Weis, produktový manažer. Po stručném seznámení s historií firmy a vyráběným sortimentem představil nejnovější vyráběný broušený cihelný blok s minerální vatou. Nejmodernější cihelnu má firma v Hevlíně, kde na digitalizovanou a robotizovanou výrobu dohlíží už jen 4 zaměstnanci na směnu. Pro všechny zájemce o výstavbu a hlavně pro střední stavební průmyslové školy a stavební učňovské školy připravují vydat novou učebnici nazvanou Stavebnice. Představení projektu chystají na 31. 5. 2019 formou kulatého stolu. Jedná se o novou moderní učebnici v digitální podobě. Za každou kapitolou bude otestování znalostí a celá učebnice je připravována v duchu „škola hrou“, která bude mít plno praktických ukázek a možností odkazů k jednotlivým technologiím uplatňovaných ve výstavbě.

Dalším vystupujícím byl Ondřej Boreš, manažer pro veřejnost firmy Velux. Po seznámení s historií vzniku firmy a vysvětlení jejího názvu (Ventilace a osvětlení) prezentoval výrobky firmy pro chytrou domácnost a zdravý domov, kterými jsou především střešní okna. Dnes už lze střešními okny vpouštět čerstvý vzduch do interiéru automaticky, ve chvíli, kdy je to potřeba. V horkém odpoledni se nainstalované rolety zatáhnou, aby uvnitř zůstalo příjemně. To všechno je možné díky systému Velux Integra. K dispozici jsou produkty poháněné elektrickým nebo solárním systémem, které umožňují pohodlné ovládání oken i na dálku, pokud jsou mimo dosah. Firma působí ve 40 zemích má 14 výrobních závodů a v ČR je ve Výškově jeden z jejích nejmodernějších závodů. Ve školicím středisku v Brně bylo vyškoleno na 800 lidí pro instalaci výrobků Velux.

Firmu Laufen prezentoval generální ředitel Luis Sergo Castro. Firma je dnes v České republice jedním z nejvýznamnějších dodavatelů a výrobců zdravotní keramiky. Jedná se o rodinnou švýcarskou firmu s více než 100letou tradicí a její závody jsou rozmístěné po celém světě. V ČR jsou má závody v Bechyni a ve Znojmě, kde se rovněž nachází jeden z nejmodernějších designerských závodů pro koupelny a sociální zařízení v Evropě. Dnes se Laufen vyvíjí od výrobce sanitární keramiky k producentovi, který umí vybavit celou koupelnu. Portfolio nabízí celkové řešení s kompletním sociálním zařízením od keramiky a nábytku přes vany a sprchové vaničky až po koupelnové doplňky a vodovodní baterie. Laufen staví na řemeslné zručnosti zaměstnanců, kvalita výroby je na prvním místě. Výrobní procesy šetří přírodní zdroje, během výrobního procesu se používá inteligentní recyklace a komponenty, které pak snižují množství použité vody pro splachování. Každý klozet, každý urinál a bidet je podroben vakuovému testu. Zaměstnanci stvrzují perfektní stav produktu po každém výrobním kroku svou osobní značkou. Konečná výrobní kontrola pak ve firmě Laufen zaručuje spolehlivost, přesnost a funkcionalitu ve všech možných odstínech a tvarech.

Hostem prezentace byl Ing. Jiří Ludvík, ředitel kvality společnosti Technistone se sídlem v Hradci Králové. Přítomné stručně seznámil s jejich vyráběným produktem – kuchyňskými pracovními deskami z tvrzeného kamene – a pochlubil se narůstajícím vývozem produkce zejména do USA. Na závěr prezentace vystoupil ředitel odboru stavebnictví a stavebních hmot MPO Ing. Petr Serafín.

12. ročník soutěže Nejlepší výrobce stavebnin roku 2018 byl již vyhlášen loni na nominačním odpoledni v historickém Vyšehradě. Uzávěrka přihlášek je do pátku 28. 6. 2019.

tisková zpráva, wd