Soutěže

Nominujte osobnost na cenu Architekt roku 2018

Do poloviny června lze nominovat osobnosti do soutěže Architekt roku. Cenu získává každoročně významný tvůrce, který se v období uplynulých pěti let svým inovativním přístupem významně zasloužil o architekturu v České republice, ať už vynikající architektonickou tvorbou či podporou kvalitní architektury. Cena Architekt roku chce poukázat na význam a důležitost architektury a vystavěného prostředí pro náš život a kulturní rozvoj společnosti a rovněž na významnou roli architektů, kteří úroveň výstavby mohou ovlivňovat. Zároveň je cílem ceny šířit osvětu a propagovat kvalitní architekturu.

Podle slov architekta Zdeňka Fránka, zakládajícího člena poroty, se jedná o cenu v naší zemi výjimečnou a ojedinělou, která „svým zaměřením skvěle doplňuje mozaiku ostatních cen udělovaných za architektonické počiny nebo celoživotní dílo“. Zatímco ostatní ocenění udělovaná státní správou či profesními organizacemi jsou zaměřená spíše na zhodnocení práce a staveb realizovaných v průběhu celého života, Architekt roku otevírá dlouhodobě prostor i pro aktuální výjimečné aktivity a počiny na poli architektury. Ocenění navíc není určeno jen architektům, ale všem, kteří svým počínáním usilují o vznik kvalitní architektury, její propagaci a podporu. Laureátkou loňského ročníku se stala umělkyně známá happeningy a sociálními experimenty ve veřejném prostoru Kateřina Šedá. „To, co dělá Kateřina Šedá, není architektura. Zabývá se vztahy mezi lidmi, tedy něčím, z čeho architektura vyrůstá. Je to nesmírně důležitá činnost,“ vysvětlil člen poroty architekt Josef Pleskot.

Nominováni mohou být iniciátoři výjimečných tvůrčích počinů, autoři staveb, teoretici, publicisté i další osobnosti, které přispěly k podpoře kvality a projevily angažovanost na poli architektury. Nominace posoudí odborná porota složená z laureátů předchozích ročníků a dalších významných osobností (architekti Adam Gebrian, Regina Loukotová, Josef Pleskot, Marcela Steinbachová a výtvarnice Kateřina Šedá) a vybere z nich 3 až 5 finalistů, z nichž vzejde vítěz vyhlášený na slavnostním ceremoniálu 11. září 2018 v Centru architektury a městského plánování (CAMP) v Praze. Porota se snaží o komplexní hodnocení přínosu nominované osobnosti, ať již z pohledu ochrany veřejných zájmů a rozvoje společnosti, profesní a morální integrity, vlivu na vznik kvalitní stavby či veřejného prostoru a krajiny, odborné úrovně práce či použití inovativních řešení apod.

Nedílnou součástí Architekta roku, organizovaného společností ABF, a. s., je zvláštní cena Architekt obci, která se snaží upozornit na nutnost dobré spolupráce mezi architektem a samosprávou při tvorbě a plánování obce s důrazem na tvorbu veřejného prostoru. Cenu vyhlašuje Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Svaz měst a obcí ČR a časopis Moderní obec. Soutěž Architekt obci také podporuje funkci městských architektů a má proto přímou vazbu na jeden z cílů Politiky architektury a stavební kultury České republiky, kterým je posilování úlohy městských a obecních architektů. Do soutěže Architekt obci se mohou hlásit obce a města spolu s architekty z celé republiky s projekty týkajícími se urbanismu, územního plánování i s realizací staveb, které mají dopad na veřejný prostor a kvalitu života.

Deset let titulu Architekt roku
Titul Architekt roku je udělován již od roku 2008. V průběhu let byla oceněna řada významných tvůrců ovlivňujících vystavěné prostředí, ať už architektů či umělců. „Když jsme soutěž zakládali, mysleli jsme, že budou udělovány ceny v kategorii Realizované stavby, v kategorii Architektonické studie a Zvláštní cena za celoživotní dílo,“ říká předseda představenstva ABF, a. s., Sehnal. „Uvědomovali jsme si však, že v případě realizovaných staveb není vyloučeno, že mnohdy velmi nápadité projekty byly z ekonomických či jiných důvodů redukovány nebo změněny. Současně se dalo předpokládat, že vítězem v této kategorii budou spíše zkušenější architekti, kteří dostali důvěru investora. Proto jsme se rozhodli statut soutěže upravit a zacílit směrem k podpoře aktivních lidí,“ vysvětluje desetiletou historii soutěže. „Jsme rádi, že soutěž Architekt roku pomáhá vyzdvihnout tvůrčí práci architektů i dalších odborníků, kteří podporují kvalitu výstavby a odbornou občanskou angažovanost,“ dodává.

Zasílání nominací
– Termín uzávěrky přihlášek Architekt roku 2018: 15. června 2018.
– Termín uzávěrky přihlášek Architekt obci 2018: 9. června 2018.

Způsob jak nominovat najdete na www.architektroku.cz zde.

tisková zpráva, wd