Soutěže

Ocenění iF product design award 2012 pro tři produkty firmy Schüco

Prestižní nezávislé mezinárodní ocenění iF product design award, více než 50 let symbol vytříbeného designu a pokrokového způsobu myšlení, získaly produkty firmy Schüco, předního hráče na trhu v oblasti opláštění budov a solárních systémů, již v letech minulých. Letos ze sortimentu společnosti Schüco odborná porota vybrala a ocenila hned tři inovativní a designově pokroková systémová řešení.
S přibývajícím počtem žadatelů, kteří se o toto ocenění ucházejí, aktuálně se jedná o 1605 uchazečů ze 48 zemí, kteří přihlásili 4322 produktů, je každé nové ocenění pro vítězné firmy stále cennější a významnější. Ze sortimentu společnosti Schüco odborná porota vybrala a ocenila Schüco 2° System, průkopnický komplexní systém pro opláštění budov, nový systém hliníkových posuvných profilů Schüco ASS 77 PD.SI a Schüco Door Control System (DCS), modulární řídicí systém pro kontrolu vstupu.
 
Inteligentní a energeticky proaktivní systém opláštění budov Schüco 2° System
Schüco 2° System, založený na funkčnosti jednotlivých posuvných vrstev a termoaktivní stěny i jejich přizpůsobivosti vůči měnícím se podmínkám, vychází z principů adaptibility vůči změnám zakotvených v samotné přírodě. Cílem systému je přispět k ochraně životního prostředí a k zamezení dalšího globálního oteplování, konkrétně tedy podpořit mezinárodní úsilí spočívající v zamezení oteplování o více než 2° C. Systém je operativně adaptibilní vůči měnícím se klimatickým podmínkám, tedy vůči aktuálnímu ročnímu období či posunům v průběhu dne (noc x den). První, hlavní složka systému spočívá v posuvných funkčních vrstvách – skleněné, izolační, stínicí a fotovoltaické –, které lze posouvat a efektivně využívat dle aktuálních podmínek a požadavků. Je-li například v místnosti potřeba zvýšené tepelné izolace, zabezpečení soukromí a ochrany, předsune se před skleněnou výplň neprůhledná izolační vrstva. Stínící vrstva zase v průběhu slunného dne snižuje náklady na klimatizaci a fotovoltaická vyrobí dostatek energie pro osobní využití i distribuci do sítě. Posuvné panely jsou kontrolovány a řízeny automaticky prostřednictvím senzorů i manuálně dle požadavků uživatele. Druhou důležitou složku systému pak doplňuje termoaktivní stěna. Ta dokáže ušetřit výdaje na topení/klimatizaci prostřednictvím integrované větrací jednotky s rekuperací tepla a nočním chlazením. Součástí stěnových prvků jsou rovněž materiály s fázovou změnou pro pasivní ventilaci. První referenční objekt s technologií Schüco 2° System je realizován v německém Schleswigu.
 
Schüco 2° SystémSchüco 2° Systém – posuvné vrstvy a termoaktivní stěna
 
Vysoce tepelně izolovaný profilový systém pro velké posuvné systémy s maximální transparentností Schüco ASS 77 PD.SI
Posuvný hliníkový systém Schüco ASS 77 PD.SI, novinka s předpokládaným uvedením na trh v prvním čtvrtletí roku 2012, slouží ke konstrukci rozměrných prosklených posuvných systémů s využitím v soukromé i komerční sféře. Profil jemného elegantního vzhledu charakterizuje základní konstrukční hloubka pouhých 77 mm, minimální pohledová šířka a rám elementu ukrytý ve stavební konstrukci. Kromě dokonalého designu profil vyniká výbornými tepelněizolačními vlastnostmi (Uw již od 0,8 W/m².K) i snadným ovládáním (otevírání, zavírání, zamykání) přes kontrolní panel. Veškeré posuvné a další ovládací mechanismy jsou integrovány přímo do profilu a lze s nimi pohodlně, rychle a potichu ovládat posuvné stěny o váze až 500 kg. Rozměrná křídla se pohybují po inovovaných kolejnicích, které jsou spolu s prahem zapuštěny v rovině podlahy pro zajištění bezbariérového přístupu.
 
Schüco ASS 77 PD.SISchüco ASS 77 PD.SI – detail
 
Kompletně integrovaný řídicí systém Schüco Door Control System (DCS)
Schüco DCS představuje modulární systém kontroly vstupu plně integrovaný do dveřních profilů, který kombinuje sofistikovaný design s nejnovějšími bezpečnostními technologiemi. Kromě tónovaného skleněného povrchu je systém vybaven inovativním konceptem instalace, umožňujícím sestavení jednotlivých komponent v co nejkratší době. Schüco DCS se skládá z volitelných vstupních kontrolních systémů a prvků nouzové bezpečnosti. Portfolio vstupních kontrolních systémů tvoří: čtečka karet/čipů, ovládací tlačítka, videokamery i technologie založené na biometrii (čtečka otisků prstů). Mezi bezpečnostní prvky systému pak patří klíčový spínač, nouzové tlačítko a k tomu příslušná bezpečnostní tabulka. Všechny prvky sjednocuje stylový design. Variabilita a rozdílné tvary umožňují instalaci řídicí jednotky jak do nových, tak do renovovaných kancelářských bytových projektů. Jednotlivé komponenty budou na trhu představeny na jaře 2012.
 
Schüco Door Control SystémSchüco Door Control Systém
 
Více informací o systémech společnosti Schüco najdete na www.schueco.cz. Pro informace o Schüco 2° System navštivte www.schueco.de/2grad.

podle podkladů společnosti Schüco