Soutěže

Ostrava vyhlásila architektonickou soutěž na koncertní halu

Ostravský magistrát vyhlásil architektonickou soutěž na stavbu koncertní haly. Vítěz bude znám v červnu 2019. Projekt za 1,5 miliardy bez DPH by pak měl být dokončen do konce roku 2023. Novinářům to řekl primátor Tomáš Macura. V posledních dvou letech jde o pátou architektonickou soutěž vyhlášenou městem.

Koncertní hala by měla stát v sousedství Domu kultury města Ostravy. Zadání podle primátora pamatuje nejen na novou halu, ale i na její propojení s nynějším kulturním domem a na rekonstrukci domu kultury. Plánovaný rozpočet nezahrnuje podzemní parkoviště pro minimálně 350 aut, které může stát dalších 200 miliónů korun.

Zástupci města oslovili tři světově uznávaná studia, která již účast v soutěži potvrdila. Návrhy na sál s kapacitou 1100 až 1300 míst předloží tým amerického architekta Stevena Holla, polské Konior Studio, které navrhlo koncertní halu v Katovicích, a dánský ateliér Henning Larsen Architects. Dánský účastník soutěže navrhl sídlo filharmonie se sálem v Reykjavíku. Tuto trojici doplní další tři zájemci o účast v soutěži. Porota je bude vybírat podle předložených portfolií. Podmínkou bude to, aby s podobnou stavbou už měli zkušenost. První návrhy architekti budou muset dodat do 1. února 2019. Ve druhé fázi soutěže pak porota vybere návrhy, které nechá detailněji rozpracovat.

„Jak oslovená studia, tak i samotná porota jsou světovou špičkou v tomto oboru. Jsem moc rád, že se nám soutěž podařilo takto dobře obsadit,“ řekl primátor. Nezávislými členy poroty budou například izraelský architekt Rafi Segal či irská architektka Valerie Mulvinová.

V roce 2017 město zřídilo speciální fond, kde na stavbu haly dává peníze. Předpokládá se, že město bude stavba stát 600 miliónů korun. Stejnou částkou přislíbilo přispět Ministerstvo kultury ČR. Moravskoslezský kraj má zaplatit 300 miliónů korun.

zpráva ČTK