Soutěže

Přihlaste svá díla do České ceny za architekturu 2019

Česká komora architektů (ČKA) vyhlásila 4. ročník soutěžní přehlídky Česká cena za architekturu. Je otevřena architektonickým realizacím postaveným na území České republiky za posledních pět let. Architekti do ní mohou svá díla přihlašovat do 1. dubna 2019. Již tradičně kredit České ceny za architekturu podporuje prestižní sedmičlenná mezinárodní porota. Význam České ceny za architekturu je rovněž v celoroční a regionální propagaci architektury.

Přihlašování opět proběhne formou on-line formuláře a není spojeno s žádnými náklady ze strany soutěžících architektů. Výsledky budou vyhlášeny na slavnostním galavečeru, jenž se uskuteční v listopadu 2019. Odborná porota do konce května 2018 nominuje do užšího okruhu až 50 děl. Z tohoto počtu porota následně vybere 5 až 10 prací, kterým bude uděleno čestné označení Finalista ČCA, a z nichž porota zvolí držitele hlavní ceny. Uděleny budou také ceny za výjimečný počin, jejichž výběr provádí Akademie a Grémium ČCA, a ceny partnera.

Do soutěžní přehlídky, která záměrně nemá stanovené žádné kategorie, mohou v roce 2019 autoři přihlásit svá díla postavená od ledna 2014 do prosince 2018. Z přihlášení do soutěže jsou přitom vyloučena ta díla, která se v loňském i předloňském ročníku dostala do užšího okruhu nominací. Registrace do soutěže je bezplatná. ČKA si od tohoto kroku slibuje, že neodradí mladé architekty a začínající ateliéry, pro něž by registrační poplatek mohl představovat nemalou překážku při prezentaci jejich děl, a v neposlední řadě také objevení nových a kreativních tvůrců. Architekti mohou své realizace vložit do jednoduchého on-line formuláře. Elektronickou evidencí staveb rovněž zanikají další případné náklady soutěžících architektů na tisk panelů apod. Na rok 2019 ČKA současně chystá stejně jako v předchozích ročnících regionální akce spojené jak s prezentací finalistů ročníku 2018, tak s budoucími nominovanými díly pro rok 2019.
Kromě děl, jež přihlásí autoři sami, aktivně vyhledává díla dosud nepřihlášená i Akademie České ceny za architekturu a vyhlašovatele na ně upozorní. V gesci Akademie jsou rovněž nominace na výjimečný počin v oblasti architektury.

Mezinárodní odborná porota
Práci českých architektů bude tradičně hodnotit sedm zahraničních expertů. Porotkyní České ceny za architekturu pro rok 2019 je Teresa Borsuk, britská architektka s bohatou praxí, mimo jiné také oceněná magazínem Architects‘ Journal jako Britská architektka roku 2015 za úsilí o zlepšení rovnosti žen a mužů v praxi. Dalším členem je švýcarský multidisciplinární teoretik Michael Jakob. Zabývá se krajinou, estetikou a designem a současně i literární komparatistikou a redakční a žurnalistickou prací. V porotě má stejně jako vloni zástupce Izrael, a to v osobě architekta Etana Kimmela, který má na kontě pestrou škálu oceňovaných realizací. Opakovaně bývá členem poroty také maďarský architekt a nejinak je tomu i letos, kdy porotu obohatil Iván Nagy. Jedná se o předního maďarského praktikujícího architekta, ale také akademika. Letošní porota bude mít zástupce rovněž z Francie. Architekt Julien Rousseau ovšem studoval a působil ve Velké Británii a i dnes pracuje na projektech na mezinárodní úrovni. Sousední Slovensko bude reprezentovat architekt Michal Sulo. Za realizaci Komunitního centra Máj získala jeho kancelář SLLA Architects ocenění Finalista v České ceně za architekturu 2017. Dalšího souseda, Německo, pak zastupuje v Berlíně působící architektka a teoretička architektury Imke Woelk.

Další informace najdete na stránkách soutěže zde.

tisková zpráva, wd

Česká cena za architekturu 2018 – hlavní cena: Administrativní budova ve Strančicích, autor Ing. arch. David Levačka Kraus, Architektura, s. r. o.