Soutěže

Přihlaste své projekty do soutěže Přeměna odpadů na zdroje

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR ve spolupráci s agenturou CzechInvest vyhlásilo 4. ročník národní soutěže Přeměna odpadů na zdroje. Cílem soutěže je osvěta mezi podnikatelskými subjekty i občanskou veřejností v oblasti oběhového hospodářství za účelem podpory přechodu České republiky k cirkulární ekonomice – oběhovému hospodářství. Soutěž je určena všem výrobním podnikům, stavebním firmám, provozovatelům služeb, obcím a orgánům veřejné správy, žákům a studentům všech typů škol, mimoškolním zařízením, ale nově i neziskovým organizacím, svazů, asociacím, sdružením, spolkům apod.

Soutěžit lze v sedmi kategoriích:
I. Podnikatelské výrobní subjekty
– pro firmy vyrábějící produkty s obsahem druhotných surovin nebo technologie pro jejich získávání nebo vyvinuly know-how s tímto zaměřením.
II. Podnikatelské subjekty ve stavebnictví
– pro společnosti, které využívají druhotné suroviny v rámci stavební činnosti.
III. Obce, města, kraje, instituce veřejné správy
– pro obce, města, kraje a další, kteří při své činnosti, ve svých projektech a při zadávání veřejných zakázek apod. preferují druhotné suroviny nebo výrobky je obsahující.
IV. Studenti VŠ
– pro studenty VŠ, kteří dokázali navrhnout technologie pro získání druhotných surovin z materiálů a výrobků s ukončenou životností nebo navrhli nové výrobky s obsahem druhotných surovin nebo mají jiné chytré nápady jak nahradit primární zdroje.
V. Studenti VOŠ, SŠ, SOU
– pro studenty SŠ, jimž se povedlo kreativně zpracovat výrobky a materiály, které by jinak skončily jako odpady, a v nové podobě je vrátit do užívání.
VI. Žáci ZŠ a organizace volnočasových aktivit
– pro žáky ZŠ, ZUŠ, DDM nebo dalších organizací volnočasových aktivit, kteří mají zajímavé nápady, jak využít různé předměty a výrobky po ukončení životnosti, aby neskončily jako odpad v kontejnerech a nakonec na skládce nebo spalovně.
VII. Cirkulární počin
(novinka) – pro podnikatelské subjekty, veřejnou správu, neziskové organizace a další subjekty, které v rámci své činnosti různými způsoby přispívají k podpoře cirkulární ekonomiky (např. realizují vzdělávací a osvětové akce, soutěže, organizují výměny věcí, sdílejí dopravu a další podobné aktivity).

Projekty je možné přihlašovat do 15. 4. 2020. Veškeré informace k soutěži včetně přihlašovacího formuláře najdete na www.druhotnasurovina.cz. Ze všech účastníků, jejichž přihlášky budou splňovat stanovená kritéria, vyberou odborné poroty pět nejlepších. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne v Senátu Parlamentu ČR v červnu 2020.

wd