Soutěže

Solar Decathlon finišuje

Soutěž Solar Decathlon 2013, které se se svým projektem AIR House účastní i tým ČVUT Praha je za půlkou. O víkendu AIR House prošly přes čtyři tisíce návštěvníků, od pondělí bylo solární městečko zavřené a soutěžní domy si prohlížely odborné poroty.
 
Hodnotily pět z deseti disciplín soutěže: architekturu, techniku, cenovou dostupost, atraktivitu pro trh a komunikaci. Jak jsme obstáli, se budeme dozvídat postupně. O vítězi celé soutěže se rozhodne v sobotu v deset hodin ráno místního času.
Zájem veřejnosti o Solar Decathlon 2013 je veliký. Ani silný vítr, Santa Ana wind, který foukal od pátku do nedělního dopoledne, neodradil Kaliforňany od návštěvy solárního městečka. O víkendu stály před vstupy do soutěžních domů dlouhé fronty. Tabulovou barvou natřená fasáda AIR House je plná vzkazů a přání.
 
foto FB AIR HOUSEfoto FB AIR HOUSE
 
Konečně také můžeme představit AIR House hotový, uklizený, připravený k nastěhování. Tak, jak jsme to nestihli před odjezdem do Kalifornie. Tak, jak ho vidí návštěvníci a jak si ho užívá celý náš tým.
Fotografie jsou k prohlédnutí na našem blogu. Škoda, že fotografie nadokážou zachytit klima stíněného prostoru, kterým se cestou do domu prochází, nebo terasu, která je tady orientovaná na sever a celý den je na ní příjemně.
I nás samotné překvapilo, jak výborně funguje koncept „domu v domě“. Ve srovnání s ostatními domy potřebuje AIR House minimum energie na udržení vnitřního prostředí v hodnotách, které vyžadují pravidla soutěže. V disciplíně vnitřní komfort (Comfort Zone), která sleduje parametry vnitřního prostředí, jsme chvíli vedli, teď jsme na třetím místě.
Průběžné pořadí je možné sledovat zde. Můžete se podívat, jak si stojíme v každé disciplíně i kolik bodů jsme získali v průběhu jednotlivých dní.
Paralelně s hlavní soutěží běží hlasování veřejnosti, které AIR House momentálně vede. Podpořte nás a hlasujte dále na stránkách http://www.solardecathlon.gov/pca/pca_register.php. AIR House má číslo 103, jedna mailová adresa rovná se jeden hlas. Soutěž bude končit 11. 10. v 11.00 hodin místního času, tedy 11.10. ve 20.00 evropského času.
Je úžasné, že se náš dům, který je tolik odlišný, líbí a že máme takovou podporu doma v Česku. Děkujeme.
za celý tým ČVUT
Kateřina Rottová
 
Související odkazy:
O celém projektu zároveň vzniká dokument Desetkrát slunce.