Soutěže

Soutěž Best of Realty 2017 – výsledky

Na slavnostním galavečeru byly 7. listopadu v Praze v Kongresovém centru České národní banky vyhlášeny výsledky a předána ocenění nejlepším projektům českého realitního trhu za uplynulý rok. O vítězích 19. ročníku soutěže Nejlepší z realit – Best of Realty, která se v tuzemsku považuje za nejprestižnější ve svém oboru, rozhodla osmičlenná odborná porota v čele s Ing. Pavlem Kühnem (Česká spořitelna – Korporátní bankovnictví).

Rozhodujícími kritérii při posuzování kvality přihlášených projektů byly lokalita, urbanistické a architektonické řešení včetně vnitřních dispozic, kvalita realizace a v neposlední řadě také úspěšnost na realitním trhu. Soutěž jako každoročně probíhala pod odbornou záštitou Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

O nominaci na ocenění se mohly ucházet stavby dokončené na území České republiky po 1. lednu 2016, a to v kategoriích Rezidenční projekty, Nová administrativní centra, Obchodní centra, Hotely a Skladové a průmyslové areály. Vedle toho získal Zvláštní cenu poroty projekt, který za uplynulý rok jedinečným způsobem přispěl k rozvoji českého trhu s nemovitostmi či architektury a pozvedl kvalitu okolního prostředí. Svou cenu „Award for Excellence“ udělila i Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí. Stejně jako vloni byla udělena Cena čtenářů mediálních partnerů, kdy prostřednictvím hlasovací stránky mohli dát hlas nejlepšímu realitnímu projektu bez výběru kategorie také laici a vyjádřit tak „vox populi“.

Soutěž je každoročně ukazatelem aktuálního stavu tuzemského developerského trhu a odráží dynamiku jeho vývoje. Vedle průmyslových nemovitostí zůstává tahounem celého trhu nemovitostí v ČR i nadále trh s bydlením; projekty se stále více diverzifikují jak cenově, tak i rozsahem. Proto se i letos odborná porota rozhodla rezidenční projekty hodnotit ve dvou segmentech, lišících se velikostí co do počtu bytových jednotek. Oproti loňsku mohla být letos otevřena kategorie Obchodní centra.

V kategorii rezidenčních projektů menších porotci postavili nejvýše projekt Villa Atrium Bubeneč v Praze 6 (developer: Codeco; architekt: Pata & Frydecký Architekti). Ocenili velmi kvalitní a moderní architekturu, která oživila lokalitu a vhodně doplnila okolní zástavbu. Velkorysé dispoziční a designové řešení jednotlivých bytů splňuje požadavky nejnáročnější klientely.

Villa Atrium Bubeneč v Praze 6

V kategorii rezidenčních projektů většího rozsahu si vítězství odnesl DOCK River Watch 2 v Praze 8 (developer: Crestyl real estate; architekt: Ian Bryan Architects). Jury vyzdvihla nejen samotný projekt, ale také dlouhodobou a nyní již zjevně velmi zdařilou snahu developera o přerod zanedbané lokality v novou, živou městskou čtvrť. Velmi kvalitní architektura i použité materiály jen podtrhují, jak velkou a pozitivní proměnou celá oblast prochází.

DOCK River Watch 2

Mezi novými administrativními centry zvítězila Mechanica v Praze 5 (developer: Penta Investments; architekt: Atelier Krátký), a to za komplexní přístup k rozvoji lokality, komerční úspěch i atraktivní architektonické pojetí, které citlivě navazuje na industriální charakter areálu pražské Waltrovky.

Mechanica

V kategorii obchodních center triumfovalo rozšíření Centra Chodov (developer: Unibail-Rodamco; architekt: Benoy), a to za výjimečně velkorysou investici, která dala původnímu nákupnímu centru další rozměr, odpovídající nejnovějším trendům. Počtem obchodů se OC Chodov stalo největším obchodním centrem v ČR, navíc centrem vysoké kvality, v němž jsou jedinečným způsobem zkombinovány různé typy nákupních zón a zábavy.

Centrum Chodov

V kategorii hotelů získal titul olomoucký Theresian Hotel & Spa (developer: KYSA rerum; architekt: Martin Libra, Ateliér Libra) za velmi zdařilou a citlivou rekonstrukci historického domu „s příběhem“ v centru města. Porota neocenila jen skvělou architekturu a vhodná interiérová řešení, ale také přístup vedení a personálu k prvním hostům hotelu. Hodnocení klientů řadí tento hotel mezi nejkvalitnější a nejžádanější v České republice.

Theresian Hotel & Spa

Kategorii skladových a průmyslových areálů ovládl projekt CTPark Planá nad Lužnicí (developer: CTP Invest; architekt neuveden), a to díky kombinaci několika faktorů: za jedinečnou výstavbu výrobního závodu vybudovaného na míru klientů i za mimořádně velké investice do parkové úpravy a zeleně v bezprostředním okolí. V neposlední řadě porota vzala v úvahu skutečnost, že investice směřovaly do jednoho z regionů, kde je v důsledku chybějícího přímého napojení na dálniční síť nejslabší trh v oblasti developmentu skladových prostor, avšak dostatečné zdroje pracovních sil.

CTPark Planá nad Lužnicí

Zvláštní cenu poroty letos získal kostel svatého Václava v Sazovicích u Zlína. Obyvatelé obce si ze svých prostředků, darů od sponzorů (většinou rodáků) a s pomocí architekta Marka Jana Štěpána postavili výjimečné dílo, které vyniká svou nádherou, jednoduchostí a nadčasovostí. Tím si splnili svůj sen a touhu předků.

Kostel svatého Václava v Sazovicích u Zlína

Cena „Award for Excellence“, kterou uděluje Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, patří Městu Litomyšl. To získalo ocenění za dlouhodobou významnou podporu soudobé architektury a architektů, kdy je ochotno a schopno ve spolupráci se špičkovými českými architekty investovat do obnovy a rozvoje.

Město Litomyšl

Cena čtenářů mediálních partnerů patří první etapě projektu Rezidence Waltrovka, který soutěžil v kategorii větších rezidenčních projektů (developer: Penta Investments; architekt: Sdružení ateliérů ADR, Chybik+Kristof Architects & Urban Designers a Rudiš-Rudiš).

Rezidence Waltrovka

Kompletní přehled projektů oceněných v 19. ročníku soutěže Best of Realty najdete zde.

S oznámením výsledků soutěže byl zároveň vyhlášen další, v pořadí 20. ročník. V průběhu roku 2018 se do něj mohou hlásit projekty, které byly dokončeny mezi 1. lednem 2017 a podzimem roku 2018.

tisková zpráva, wd