Soutěže

Soutěž Český energetický a ekologický projekt, stavba, inovace roku 2017 – výsledky

V úterý 20. 11. 2018 byly v aule ČVUT, pražské Betlémské kapli, slavnostně předány tituly a další ocenění v již 16. ročníku celostátní soutěže Český energetický a ekologický projekt, stavba, inovace roku 2017. Ročník proběhl pod záštitou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Ministerstva životního prostředí ČR a Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Organizaci soutěže tradičně zajišťuje společnost TOP Expo CZ. Hlavními partnery soutěže jsou Pražská energetika a Skupina ČEZ, partnery TA ČR, ČVUT, ČKAIT, SPS v ČR, SP a Czech Smart City Cluster, poskytovatelem grantu bylo hlavní město Praha.

Cílem soutěže je prezentovat projekty, stavby, technologie a inovace zaměřené na zvýšení energetické účinnosti a dosažení úspor energie ČR, podporu iniciativy Průmysl 4.0 a programu Smart City, zvýšení konkurenceschopnosti a rozvoje průmyslu ČR, zlepšení životního prostředí ve městech, obcích a aglomeracích ČR a podporu zájmu o studium technických oborů na univerzitách v ČR.

Do soutěže mohly být přihlášeny projekty, stavby, technologie a inovace realizované na území České republiky od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2017, pokud se v této soutěži ještě neprezentovaly. Tituly byly tradičně uděleny bez uvedení pořadí, tedy všechny jsou rovnocenné.

Tituly ČEEP 2017 v kategorii A – Projekty, stavby a technologie:
● Modernizace soustavy CZT ve městě Přeštice
Přihlašovatel: Systherm, s. r. o.
Výrok poroty: Za projekt rekonstrukce tepelného hospodářství města Přeštice snižující spotřebu zemního plynu maximálním využitím zbytkového tepla z kogeneračních jednotek, které využívají palivo bioplyn. Došlo k propojení tří zdrojů tepla, které jsou vzájemně hydraulicky propojené a společně dodávají tepelnou energii do sítě CZT.

Modernizace soustavy CZT ve městě Přeštice

● Novostavba výrobně administrativní budovy Teco, a. s., Kolín
Přihlašovatel: Teco, a. s.
Výrok poroty: Za unikátní energetický koncept novostavby, založený na minimalizaci potřeby nákupu energií zvenku s využitím obnovitelných zdrojů energií na vlastním pozemku. Budova je zároveň ukázkovým objektem úsporných a řídicích konceptů tzv. inteligentní budovy pro Smart City.

Novostavba výrobně administrativní budovy Teco, a. s., Kolín

● Knihovna se spolkovou činností v Dobříši
Přihlašovatel: 4DS, spol. s r. o., architektonický ateliér
Výrok poroty: Za projekt multifunkční budovy sdružující Městskou knihovnu a místo k setkávání pro všechny věkové skupiny a spolky. Pro vytápění objekt počítá s využitím elektrické energie v kombinaci s využitím alternativních zdrojů energie tak, aby bylo dosaženo pasivního standardu.

Knihovna se spolkovou činností v Dobříši

Tituly ČEEP 2017 v kategorii B – Výrobky a inovace:
● Zcela nový Hyundai Nexo
Přihlašovatel: Hyundai Motor Czech, s. r. o.
Výrok poroty: Za model Hyundai Nexo nové generace zkonstruovaný výhradně pro pohon na vodík. Nabízí nejvyspělejší techniku na trhu také díky funkcím autonomní jízdy, chytrým vyspělým asistenčním systémům a nejvýkonnějšímu poháněcímu ústrojí ve svém segmentu.

Hyundai Nexo

● OmniFlow – ostrovní, energetický a senzorický systém poháněný větrnou a solární energií
Přihlašovatel: Siemens Mobility, s. r. o.
Výrok poroty: Za ostrovní, energetický a senzorický systém, poháněný větrnou a solární energií, určený zejména pro městské části s nedostatečnou nebo nedostupnou místní energetickou infrastrukturou a prakticky všem, kteří podporují energii z obnovitelných zdrojů.

OmniFlow – ostrovní, energetický a senzorický systém poháněný větrnou a solární energií

● Jaguar I-Pace – první čistě elektrické SUV
Přihlašovatel: Albion Cars, s. r. o.
Výrok poroty: Za vůz nové generace elektromobilů, který na jedno dobití v cyklu WLTP zajistí dojezd 470 km, dodávaný s komplexní zárukou na 8 let. Nabíjecí port modelu I-PACE umožňuje používat všechny běžné mezinárodní standardy nabíjení.

Jaguar I-Pace

Cena MPO ČR
OmniFlow
– ostrovní, energetický a senzorický systém poháněný větrnou a solární energií
Kategorie B – Výrobky a inovace
Přihlašovatel: Siemens Mobility, s. r. o.
Výrok partnera: Za ostrovní, energetický a senzorický systém, poháněný větrnou a solární energií, určený zejména pro městské části s nedostatečnou nebo nedostupnou místní energetickou infrastrukturou a prakticky všem, kteří podporují energii z obnovitelných zdrojů.

Cena MMR ČR
Hotel Hradec
– Pec pod Sněžkou
Kategorie A – Projekty, stavby a technologie
Přihlašovatel: Haidy, a. s.
Výrok partnera: Za moderní, energeticky soběstačnou budovu, nahrazující starý hotel v Peci pod Sněžkou. Celý objekt bude vybaven nejmodernějšími technologiemi pro minimalizování provozních nákladů. Nový hotel využívá centrální systém HAIDY, tepelné čerpadlo a rekuperaci s cílem dosáhnout maximální energetické šetrnosti.

Hotel Hradec v Peci pod Sněžkou

Cena MŽP ČR
Modernizace vodního díla Kořensko

Kategorie A – Projekty, stavby a technologie
Přihlašovatel: Metrostav, a. s., Divize 6
Výrok partnera: Za rekonstrukci umožňující efektivní využití hydroenergetického potenciálu vytvořeného jezovým tělesem. Kromě energetického významu udržuje dílo stálou hladinu, a tím umožňuje odstranit hygienické a estetické závady v městské aglomeraci Týna nad Vltavou, způsobené kolísáním hladiny zdrže Orlík.

Modernizace vodního díla Kořensko

Cena TA ČR
Modul Energetického managementu pro ERP Helios Green
Kategorie B – Výrobky a inovace
Přihlašovatel: Popron Systems, s. r. o.
Výrok partnera: Za software umožňující optimalizaci a efektivní plánování výdajů na energie.

Modul Energetického managementu pro ERP Helios Green

Cena časopisu Stavitel
ZUŠ Baštýřská – rekonstrukce objektu
Kategorie A – Projekty, stavby a technologie
Přihlašovatel: a3atelier, s. r. o.
Výrok redakční rady: Za citlivou a komplexní rekonstrukci původního nevyužívaného objektu školy. Vhodně zvoleným řešením bylo mj. dosaženo výrazného snížení energetické náročnosti budovy.

ZUŠ Baštýřská – rekonstrukce objektu

Cena časopisu Skypaper
D4 Skalka – křižovatka II/118
Kategorie A – Projekty, stavby a technologie
Přihlašovatel: Skanska, a. s.
Výrok redakční rady: Křižovatka II/118 vyniká inovativním přístupem v dopravním stavitelství. Projekt byl od počátku zpracováván v systému BIM a při výstavbě byly využity především lokální přírodní zdroje, například kameny z odvalu haldy v přímé blízkosti stavby, která zde zůstala po těžbě uranu.

D4 Skalka – křižovatka II/118

Cena veřejnosti
Smart City Polygon
Kategorie A – Projekty, stavby a technologie
Přihlašovatel: Omexom GA Energo, s. r. o.
Projekt získal nejvíce hlasů veřejnosti při hlasování na webech pořadatele a mediálních partnerů.

Smart City Polygon

tisková zpráva, wd