Soutěže

Soutěž Český energetický a ekologický projekt, stavba, inovace roku 2018 – výsledky

V úterý 19. 11. 2019 byly v aule ČVUT, pražské Betlémské kapli, slavnostně předány tituly a další ocenění v již 17. ročníku celostátní soutěže Český energetický a ekologický projekt, stavba, inovace roku 2018. Uskutečnil se pod záštitou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Vlády ČR, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Ministerstva životního prostředí ČR, Ministerstva pro místní rozvoj ČR, hl. města Prahy a Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR. Organizaci soutěže tradičně zajišťuje společnost TOP Expo CZ. Hlavním partnerem soutěže je Pražská energetika.

Cílem soutěže je prezentovat projekty, stavby, technologie a inovace zaměřené na zvýšení energetické účinnosti a dosažení úspor energie ČR, podporu iniciativy PRŮMYSL 4.0 a programu Smart City, zvýšení konkurenceschopnosti a rozvoje průmyslu ČR, zlepšení životního prostředí ve městech, obcích a aglomeracích ČR a podporu zájmu o studium technických oborů na univerzitách v ČR. Do soutěže mohly být přihlášeny projekty, stavby, technologie a inovace realizované na území České republiky od 1. 1. 2015 do 31. 12. 2018, pokud se v této soutěži ještě neprezentovaly. Byly uděleny tři tituly bez uvedení pořadí, tedy všechny jsou rovnocenné.

Společné foto oceněných a ceny předávajících v soutěži Český energetický a ekologický projekt, stavba, inovace roku 2018V úterý 19. 11. 2019 byly v aule ČVUT, pražské Betlémské kapli, slavnostně předány tituly a další ocenění v již 17. ročníku celostátní soutěže Český energetický a ekologický projekt, stavba, inovace roku 2018

TITUL ČEEP 2018 v kategorii A – Budovy a projekty
Celková přestavba a rozšíření ÚČOV Praha na Císařském ostrově – etapa 0001 – Nová vodní linka
Přihlašovatel: SMP CZ, a. s.
Výrok poroty: Za moderní architektonicko-urbanistické řešení areálu a jeho jednotlivých technologických celků, které přispěje ke zlepšení čistoty vody ve Vltavě. Světově ojedinělé je uplatnění kontejmentu biologické linky, kdy je za povodní celý objekt hermeticky uzavřen a zaplaven.

Celková přestavba a rozšíření ÚČOV Praha na Císařském ostrově – etapa 0001 – Nová vodní linka

TITUL ČEEP 2018 v kategorii B – Energetika, průmysl, doprava
Fotovoltaická elektrárna s akumulací teplárny Planá nad Lužnicí
Přihlašovatel: C-Energy Planá s. r. o.
Výrok poroty: Za projekt fotovoltaické elektrárny s akumulací, jehož součástí je dosud největší bateriové úložiště v ČR založené na technologii SIESTORAGE. Mezi jeho hlavní přínosy patří zvýšení kvality a spolehlivosti dodávek elektrické energie do lokální distribuční soustavy a schopnost zdroje a lokální distribuční soustavy provozu v ostrovním režimu.

Fotovoltaická elektrárna s akumulací teplárny Planá nad Lužnicí

TITUL ČEEP 2018 v kategorii C – Inovace
Bateriová špičkovací stanice SAS
Přihlašovatel: Fenix Group, a. s.
Výrok poroty: Za instalaci velkokapacitního bateriového úložiště pro vyhlazování odběrových špiček a zálohování provozu výrobního závodu FENIX Jeseník.

Bateriová špičkovací stanice SAS

Cena poroty
Kategorie B – ENERGETIKA | PRŮMYSL | DOPRAVA
MVE Štvanice – rekonstrukce technologie
Přihlašovatel: Metrostav, a. s.
Výrok poroty: Za
modernizaci a opravu technologického zařízení MVE, provedenou z důvodů minimalizace dopadů rekonstrukce na výrobu elektrické energie za provozu, postupně po jednotlivých soustrojích.

MVE Štvanice – rekonstrukce technologie

Cena MPO
Kategorie B – ENERGETIKA | PRŮMYSL | DOPRAVA
Hyundai IONIQ Electric
Přihlašovatel: Hyundai Motor Czech, s. r. o.
Výrok poroty:
Za revoluční elektromobil s kapacitními akumulátory umožňujícími dojezd 311 km v reálných silničních podmínkách (WLTP). Rozšířená konektivita se systémem Bluelink poskytuje inovativní řešení s ještě vyšší úrovní komfortu.

Hyundai IONIQ Electric

Cena MŽP
Kategorie A – BUDOVY A PROJEKTY
Snížení energetické náročnosti ZŠ a MŠ v Bělé nad Radbuzou
Přihlašovatel: Systherm, s. r. o.
Výrok poroty: Za projekt řešící zajištění hygienického prostředí školního objektu po revitalizaci školy. Zajišťuje nejen kvalitu vnitřního prostředí v parametru CO2, ale i automatický provoz vytápění a větrání na základě dat z čidel pro sledování škodlivých látek. Umí rovněž regulovat intenzitu osvětlení učeben se zohledněním přítomnosti žáků.

Snížení energetické náročnosti ZŠ a MŠ v Bělé nad Radbuzou

Cena MMR
Kategorie A – BUDOVY A PROJEKTY
RD Mořina
Přihlašovatel: Dřevostavby nové generace, s. r. o.
Výrok poroty: Za zajímavou rekonstrukci starého rodinného domu z 50. let dvacátého století na dům odpovídajícím nejvyšším standardům z hlediska energetických úspor a zároveň zachovávající charakter dané lokality.

RD Mořina

Cena SPS v ČR
Kategorie A – BUDOVY A PROJEKTY
Celková přestavba a rozšíření ÚČOV Praha na Císařském ostrově – etapa 0001 – Nová vodní linka

Cena hlavního partnera PRE
Kategorie A – BUDOVY A PROJEKTY
Navýšení kapacity ZŠ Kamenice
Přihlašovatel: Metrostav, a. s.
Výrok poroty: Cena je udělena za architektonicky zdařilou úpravu stávajícího 2.NP a nástavbu 3.NP budovy ZŠ v Kamenici umožňující navýšení kapacity o 120 žáků současně s garancí zajištění energeticky úsporného standardu.

Navýšení kapacity ZŠ Kamenice

Cena TA ČR
Kategorie C – INOVACE
Bateriová špičkovací stanice SAS

Cena časopisu Skypaper
Kategorie A – BUDOVY A PROJEKTY
Energeticky aktivní administrativní budova
Přihlašovatel: Alufront, s. r. o.
Výrok poroty: Za vzorový projekt, který prezentuje smysluplnost provedení energeticky úsporných opatření společně s instalací výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů pro minimalizaci energetické náročnosti budovy.

Energeticky aktivní administrativní budova

Cena veřejnosti
Kategorie B – ENERGETIKA | PRŮMYSL | DOPRAVA
Toyota Corolla TS 2,0 Hybrid
Přihlašovatel: Toyota Central Europe – Czech, spol. s r. o.
Výrok poroty: 5. generace modelu s novým výkonnějším hybridním pohonem získala nejvíce hlasů v on-line soutěži na webu pořadatele.

Toyota Corolla TS 2,0 Hybrid

Výsledky studentské kategorie
Součástí soutěže je tradičně i její studentská kategorie. Je vyhlašována k podpoře studia technických oborů v ČR. Letošnímu ročníku udělili záštitu rektoři 7 (ČVUT v Praze, VUT v Brně, VŠB-TU Ostrava, Technická univerzita v Liberci, Západočeská univerzita v Plzni, Česká zemědělská univerzita v Praze, Univerzita Pardubice). Úspěšní studenti získávají ceny rektorů, děkanů a patronů soutěže.

Cenu rektora ČVUT v Praze a šek na 20 tis. Kč získal Ing. David Staněk z Fakulty stavební ČVUT v Praze za práci: Využití odpadního tepla z výpočetní techniky.
Cenu rektora Západočeské univerzity v Plzni a šek na 20 tis. Kč získal Ing. Josef Musil z Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni za práci: Moderní technologie v oblasti spínacích přístrojů sítí HVDC.
Cenu rektora České zemědělské univerzity v Praze a šek na 20 tis. Kč získal Bc. Martin Stropnický z Fakulty stavební ČVUT v Praze za práci: Využití akumulace dešťové vody pro chlazení budov.
Cenu děkana Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni a šek na 10 tis. Kč získal Ing. Pavel Kopačka z Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni za práci: Projekt parkoviště Západočeské univerzity pro rozvoj elektromobility.
Cenu děkana Fakulty stavební ČVUT v Praze a šek na 10 tis. Kč získal Ing. Jakub Kvasnica z Fakulty stavební ČVUT v Praze za práci: Náklady na obnovitelné a neobnovitelné zdroje energie v domácnostech.
Cenu děkana Fakulty strojní ČVUT v Praze a šek na 10 tis. Kč získal Ing. Jakub Mertl z Fakulty strojní ČVUT v Praze za práci: Integrace sušení biomasy do výtopenského systému.
Cenu patrona soutěže společnosti Enviros a šek na 30 tis. Kč získal Ing. Josef Musil.
Cenu patrona soutěže společnosti Fenix Group a šek na 20 tis. Kč získal Ing. David Staněk.
Cenu patrona soutěže společnosti Penta Real Estate a šek na 10 tis. Kč získal Ing. Petr Trojáček z Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni za práci: Zhodnocení a optimalizace provozu FV elektrárny.

V závěru galavečera zástupci vypisovatelů vyhlásili příští, jež 18. ročník soutěže ČEEP 2019. Kompletní informace o soutěži najdete zde.

tisková zpráva, wd