Soutěže

Soutěž Český ostrovní dům 2018 – výsledky

Vytvořit inspirativní návrhy šetrného komplexu pěti energeticky soběstačných bytových budov ve Frymburku s prvky sdílení bylo zadáním letošního ročníku studentské soutěže Český ostrovní dům. Mladí architekti představili vize českých měst a obcí, soběstačné čtvrti, sdílení energie a šetrnost. Letošním vítězem soutěže se stala Zuzana Kopiláková, studentka architektury v Bratislavě, se svým návrhem minimalizujícím potřebu externí dodávky elektrické energie a spotřebu pitné vody. Koncept také počítá se společnou produkcí potravin, malým chovem zvířat a sdílením přebytků elektřiny s obcí.

Studenti posouvají hranice
„Pořád slyšíme o chytrých městech, smart cities, internetu věcí, blockchainu. Také slyšíme o špinavé energii z uhlí, závislosti na plynu z Ruska, jaderných nedostavbách. Věřím, že dílčí lokální nezávislost, nejen energetická, bude to slovo smart nakonec definovat. Cílem soutěže Český ostrovní dům je přinášet a zdarma na našich webových stránkách zveřejňovat studentské architektonicko-technologické koncepty, které mohou inspirovat k pragmatické akci. V tomto roce jsou to projekty malých, šetrných čtvrtí,“ popisuje Pavel Podruh, zakladatel Českého ostrovního domu.

Česká města blízké budoucnosti
Vlastní výroba elektrické energie jde ruku v ruce s komplexní snahou o čistší provoz staveb a obecně s rostoucím povědomím o škodách na přírodě. „Ceny baterií se ustálily a jdou skvěle recyklovat, ceny solárních panelů dramaticky klesají a jsou na úrovni klasické pálené tašky. Ceny údržby a stavby nových uhelných, natožpak jaderných elektráren jsou naprosto neracionální. Trend je jasný,“ uvedl Michal Klečka z české společnosti GWL Power, největšího distributora lithium-fosfátových baterií v Evropě. „Myslím, že nyní je ten nejpříhodnější čas pro odvážná zastupitelstva, starosty a občany začít přemýšlet nad městem jako producentem, který nejen zajišťuje svým obyvatelům větší zdrojovou bezpečnost, ale stává se i třeba výrobcem a dodavatelem energie,“ doplňuje Podruh.

Výsledky:
1. místo: Zuzana Kopiláková, Fakulta architektury, Slovenská technická univerzita,
2. místo: Michaela Doležalová, Fakulta umění a architektury, Technická univerzita Liberec,
3. místo: Martin Jirásko, Stavební fakulta, ČVUT.
3. místo: Kryštof Kratochvíl, Daniela Pisingerová, Gabriela Ponechalová, Fakulta architektury, ČVUT.

Soutěž Český ostrovní dům 2018, 1. místo – Zuzana KopilákováSoutěž Český ostrovní dům 2018, 2. místo – Michaela Doležalová

Soutěž Český ostrovní dům 2018, 3. místo – Martin JiráskoSoutěž Český ostrovní dům 2018, 3. místo – Kryštof Kratochvíl, Daniela Pisingerová, Gabriela Ponechalová

Všechny finální projekty letošního ročníku jsou ke stažení zde.

tisková zpráva, wd