Fasádní pláště, Soutěže

Soutěž Fasáda roku 2016 – výsledky

V pátek 20. května proběhlo ve Fóru Karlín v Praze slavnostní vyhlášení výsledků soutěže společnosti Baumit Fasáda roku 2016. Jednalo se o již šestnáctý ročník, ve kterém odborná porota, ale i laická veřejnost hodnotí zdařile realizovaná stavební díla z hlediska provedení fasády, která byla dokončena v loňském roce na území České republiky. Celý slavnostní večer proběhl v duchu diskotéky 70. let minulého století a nabídl tisícovce účastníků skvělou zábavu.

169 přihlášených staveb (loni 190, předloni 192), 5 soutěžních kategorií, 25 000 Kč pro každého výherce a 7 odborných porotců, kteří o nich museli rozhodnout, to vše na akci plné saténových kalhot, sametových šatů a pestrobarevných topů. I takové bylo slavnostní vyhlašování výsledků.

Většina hostů dorazila oblečena v discostylu 70. let minulého stoletíModerátorem večera byl Vladimír HronJednatel společnosti Baumit Ing. Pavel Med a předseda poroty Ing. arch. Petr Dvořák při slavnostním zahájení večera

„Vždy se snažíme našim hostům a partnerům nabídnout něco navíc. Je to jedna z mála skvělých příležitostí, při které se setkají lidé ze všech koutů stavebnictví, ale i zapálení investoři z celé České republiky, a my chceme, aby si tuto událost pamatovali,“ odůvodnil záměr pořádat celou akci v duchu diskotéky 70. let George Pandeyan, vedoucí marketingu společnosti Baumit.

Odborná porota pracovala ve složení:
Ing. arch. Petr Dvořák, Ing. Jiří Svoboda, Ing. arch. Richard Černý, Ing. Mgr. Jaroslav Vytisk, Ing. arch. David Chmelař, Ing. arch. Vladimír Graca a Ing. Milan Špulák.

Vítězové v jednotlivých kategoriích:
Novostavba bytového domu: Rezidenční projekt Origami, Praha 6-Ruzyně – přihlašovatel DBD Group, s. r. o. (obr. 1).
Odůvodnění: Porota ocenila jedinečné hmotové a originální řešení fasády, kdy v její ploše byla pomocí kartáče použita kreativní technika, která je barevně umocněna metalickým nátěrem v odstínu platiny.

Obr. 1a: Rezidenční projekt Origami, Praha 6-Ruzyně Obr. 1b: Rezidenční projekt Origami, Praha 6-Ruzyně Obr. 1c: Rezidenční projekt Origami, Praha 6-Ruzyně

Novostavba nebytového objektu: Pavilon „N“ interních oborů Slezské nemocnice v Opavě – přihlašovatel OSA projekt, s. r. o. (obr. 2).
Odůvodnění: Velmi kultivovaná stavba institucionálního typu s vydařenou kombinací různých fasádních typů, omítky s profilací i prosklených ploch fasád. Jednoduchá barevnost nechává vyznít zajímavé tvarosloví objektu.

Obr. 2a: Pavilon „N“ interních oborů Slezské nemocnice v Opavě Obr. 2b: Pavilon „N“ interních oborů Slezské nemocnice v Opavě Obr. 2c: Pavilon „N“ interních oborů Slezské nemocnice v Opavě

Novostavba rodinného domu: Rodinný dům s autodílnou v Bašti – přihlašovatel Stemep & Tesař architekti (obr. 3).
Odůvodnění: Jednoduché hmotové řešení, doplněné o originální terasy v kontrastu s nápaditým, vzdušným zakomponováním přístřešku pro auto. V přízemí domu je autodílna a malá provozovna, která jistě představuje splněné přání stavebníka a její realizace se povedla velmi osobitým způsobem. Fasáda je navržena v architektonicky čistém provedení, technologicky správně použitá silikonová omítka se zrnitostí 1,5 mm zaručuje, že výraz fasády bude stálý po celou dobu její životnosti.

Obr. 3a: Rodinný dům s autodílnou v Bašti Obr. 3b: Rodinný dům s autodílnou v Bašti Obr. 3c: Rodinný dům s autodílnou v Bašti

Rekonstrukce historického objektu: Římskokatolická farnost Liberec-Ruprechtice – přihlašovatel Pozemní stavitelství, s. r. o. (obr. 4).
Odůvodnění: Porota ocenila citlivý přístup k rekonstrukci a zachování původních prvků historického objektu. Plošné rozdělení povrchu na hrubou a hladkou strukturu bylo provedeno dle zachované původní dokumentace. Barevné řešení fasády bylo navrženo stejné jako u přilehlého kostela, čímž se podařilo docílit původního vzhledu. Celá rekonstrukce byla realizována s pokorou k původní stavbě a odpovědným přístupem k detailu i celku.

Obr. 4a: Římskokatolická farnost Liberec-RuprechticeObr. 4b: Římskokatolická farnost Liberec-RuprechticeObr. 4c: Římskokatolická farnost Liberec-Ruprechtice

Revitalizace, sanace, renovace: Realizace energetických úspor na budově divadla ve Žďáru nad Sázavou – přihlašovatel PSK group (obr. 5).
Odůvodnění: Příkladná renovace a revitalizace historické stavby včetně použitých progresivních technologií a zpracování řemeslného detailu ozubeným hladítkem. Po rekonstrukci divadlo v 70. letech získalo nový šarm, avšak módní výraz, odpovídající 21. století, získala stavba až nyní. Objekt je zateplen systémem s keramickým obkladem, se střídající se provětrávanou fasádou a zateplovacím systémem s povrchovými silikonovými omítkami, na kterých se významně promítla ruční práce při vytváření každého jednotlivého oblouku. Stavba byla po celou dobu realizace pod drobnohledem široké veřejnosti a i proto byl kladen velký důraz na její celkový architektonický výraz.

Obr. 5a: Realizace energetických úspor na budově divadla ve Žďáru nad SázavouObr. 5b: Realizace energetických úspor na budově divadla ve Žďáru nad SázavouObr. 5c: Realizace energetických úspor na budově divadla ve Žďáru nad Sázavou

Cena veřejnosti: Bytový dům Vilémovská, Velký Šenov – přihlašovatel Dobroslav Novotný (obr. 6).

Obr. 6a: Bytový dům Vilémovská, Velký ŠenovObr. 6b: Bytový dům Vilémovská, Velký ŠenovObr. 6c: Bytový dům Vilémovská, Velký Šenov

Více informací o akci je možné získat na webových stránkách www.fasadaroku.cz.

wd s použitím podkladů organizátora