Soutěže

Soutěž Inspireli Awards pomohla vybrat návrh české ambasády v Etiopii

Čtvrtý ročník architektonické doutěže Inspireli Award, která se rozrostla do bez nadsázky globálního rozměru, kromě cen v obvyklých kategoriích Architektura, Interiér a Urbanismus pomohla vybrat také projekt pro plánovanou českou ambasádu v etiopské Addis Abebě. Tato kategorie byla vyhlášena ve spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí a vítězný projekt je na nejlepší cestě k realizaci. Jeho autorkami jsou Jana Hájková a Kristína Boháčová z Fakulty architektury Slovenské technické univerzity v Bratislavě.

Soutěž Inspireli Awards založil v roce 2015 designér prof. Bořek Šípek spolu s psychologem architektury Karlem Smejkalem z Fakulty stavební ČVUT. Bořek Šípek je také autorem putovní trofeje „Wings to the Future“. Za dobu své krátké historie se stala globální soutěží, zapojili se studenti ze 136 zemí. Jejím cílem je objevovat nové talenty mezi studenty architektury a přenášet inspiraci mezi různými zeměmi a kulturami. Každý region řeší své specifické problémy při navrhování a výstavbě – přírodní, společenské, regulativní. Takové, které architektům z jiné země nepřijdou na mysl, ale mohou pro ně být zajímavé a inspirativní. Cenné je i propojení studentů a architektů z různých končin světa na osobní úrovni. Vyhlašovatelem Inspireli Awards je Inspireli, mezinárodní online platforma pro architekty, spoluorganizátory jsou ČVUT a Fakulta stavební ČVUT v Praze, záštitu soutěži poskytla řada významných organizací z celého světa. Na soutěži se podílí také společnost LEGO, jež věnuje výherci unikátní model jeho návrhu vytvořený z kostek LEGO pod záštitou řady věnované architektuře – LEGO Architecture.

Čtvrtého ročníku soutěže se zúčastnilo ve  čtyřech kategoriích celkem 1038 soutěžících se 887 projekty. Hodnocení probíhalo v několika kolech a zapojilo se do něj  více než 200 odborníků z řad světově uznávaných architektů 80 národností, čímž je zajištěna objektivita soutěže. 

Grand Prize Architecture Award 
Hlavní cenu v kategorii Architektura získal Tharusha Randula ze Sliit School of Architecture ze Srí Lanky za projekt Sinharaja Exploratorium – přírodovědné výzkumné centrum v Kudawě na Srí Lance.

Objekt střediska na okraji pralesa Sinharaja respektuje přírodní prostředí, vyrůstá z něho a je jeho součástí. Inspirací byla ptačí hnízda, které se poté co doslouží, opět stanou součástí přírodních procesů.

Sinharaja Exploratorium – přírodovědné výzkumné centrum v Kudawě na Srí LanceSinharaja Exploratorium – přírodovědné výzkumné centrum v Kudawě na Srí Lance 

Grand Prize Interior Design Award
Vítězství v kategorii Interiérový design vybojoval Yankai Miao z China University of Mining and Technology za projekt Initial noodle – Návrh regionálního kulturního muzea výroby nudlí.

Návrh využívá místní kulturní tradice a abstrahuje z nich symboly, které kombinuje s moderní estetikou. Vzniká prostor využívající atmosféru tradiční výrobny rýžových nudlí, který upozorňuje na ochranu a udržování této tradice. Objekt kombinuje starobylé postupy stavby z dusané hlíny s moderními prvky.

Initial noodle – Návrh regionálního kulturního muzea výroby nudlíInitial noodle – Návrh regionálního kulturního muzea výroby nudlí 

Grand Prize Urban Design Award
V kategorii Urbanistické plánování a krajina získala Maria Abi Raad z Holy Spirit University of Kaslik v Libanonu. Její projekt The Corridors of Mosul se zaměřil na obnovu válkou zničeného iráckého Mosulu. Kvalitu tohoto projektu potvrzuje i zájem o něj ze strany Unesco. Projekt stanovuje strategii obnovy města zaměřené na potřeby obyvatel, se zohledněním principů udržitelné výstavby a s respektem ke kulturnímu dědictví města.

The Corridors of Mosul 

Speciální kategorie Navrhni reálný projekt – Návrh ambasády České republiky v Addis Abebě
Ve speciální kategorii zvítězily studentky Jana Hájková a Kristína Boháčová z Fakulty architektury Slovenské technické univerzity v Bratislavě. Do finále této kategorie postoupilo 25 nejlepších prací z celkem zaslaných 281 projektů z celého světa. Jednalo se o studenty ze tří světadílů, 17 univerzit a 12 národností. „Návrh Jany Hájkové a Kristíny Boháčové ze Slovenské technické univerzity v Bratislavě nás zaujal zajímavým skloubením všech požadovaných funkcí budoucího velvyslanectví České republiky. Studentky navíc použily exteriérové materiály v souladu s etiopským prostředím a s velkou lehkostí propojily českou a etiopskou kulturu. Zásadní roli pak hrál vzhled jednotlivých objektů umístěných na rozlehlém pozemku, realizovatelnost projektu a zohlednění možných finančních nákladů zpracovaného řešení,“ vysvětluje důvody, jež rozhodly o volbě vítěze, Petr Kyslík, ředitel odboru správy majetku Ministerstva zahraničních věcí ČR, který zajišťuje projekt realizace ambasády. Nový areál zastupitelského úřadu vznikne na pozemku o rozloze 13 304 metrů čtverečních, nacházet by se zde měl komplex budov zahrnující úřední budovu velvyslanectví, budovu konzulárního a vízového úseku, rezidenci velvyslance, byty pro diplomaty a budovu pro místní zaměstnance ambasády. Na výstavbu je počítáno s investicí 225 miliónů korun a za optimálních podmínek by mělo být vše dokončeno do roku 2025. Nový areál nahradí původní komplex, který byl zakoupen v roce 1966. Objekt je již zastaralý, prostorově nevyhovující a nedostatečně reprezentuje Českou republiku. Pro spolupráci s Inspireli Awards se Ministerstvo zahraničních věcí ČR rozhodlo po seznámení se s předchozími ročníky: „Chtěli jsme využít inovativní způsob zajištění soutěže o návrh nového areálu velvyslanectví a studentská soutěž zaručovala, že se nám podaří získat mnoho nových nápadů a zajímavých řešení,“ dodává náměstek ministra zahraničních věcí Tomáš Kryl, který byl členem mezinárodní poroty.

Ambasáda České republiky v Addis AbeběAmbasáda České republiky v Addis AbeběVítězky kategorie O návrh české ambasády v Addis Abebě v Etiopii - zleva- Kristína Boháčová a Jana Hájková s modelem ambasády postaveným z Lega

Jana Hájková a Kristína Boháčová návrh ambasády připravily v rámci školního ateliéru. „Ambasáda České republiky v Addis Abebě nás zlákala možností vyzkoušet si navrhování v zemi s úplně jiným klimatem, kulturou a historií. Jako zajímavý nám přišel i nápad mít projekt nejen jako školní práci, ale moci ho přihlásit i do soutěže s šancí na skutečnou realizaci,“ říkají. Na projektu společně pracovaly více než čtyři měsíce, návrhu předcházel výzkum, seznámení se s tradicemi africké architektury, obvyklými stavebními materiály, lokálními zdroji i způsoby ochlazování budov. „Naším záměrem bylo navrhnout objekt na principu soběstačného mikrourbanistického řešení, kde budou zaměstnanci ambasády žít plnohodnotný život. V rámci areálu bylo přitom třeba vyřešit více budov s různým určením. Právě tato různorodost od veřejné reprezentativní až po soukromou obytnou sféru nás přiměla zamyslet se nad pojetím a atmosférou jednotlivých objektů. Hlavním prvkem se pro nás stala zeď chránící areál, která je nutným bezpečnostním prvkem, jíž jsme se rozhodly dát vyšší smysl. Nebrali jsme ji proto jako barieru, ale jako prostředek pro vytvoření různých typů prostor,“ říká Jana Hájková. V návrhu se studentky zaměřily i na uplatnění principů udržitelnosti. „Stavby jsou z klasických pálených cihel, v objektech využíváme pasivní větrání, tzv. wind catcher, což je pro Afriku typický ‚lapač větru‘ v podobě komínu,“ doplňuje Kristína Boháčová. Budoucí architektky také myslely na vyžití obyvatel areálu ambasády – u budov určených pro bydlení se počítá nejen s terasami a bazény, ale také s užitnými zahradami, které poskytnou jejich majitelům jistou soběstačnost.

Podrobnosti o projektu najdete zde

Podobná kategorie se již připravuje pro příští ročník soutěže, který bude vypsán 15. října. Studenti budou moci navrhovat rekonstrukci amfiteátru v Burkina Faso.

Více o soutěži Inspireli najdete na www.inspireli.com.

tisková zpráva, mi