Soutěže

Soutěž Nejlepší výrobce stavebnin roku 2016 – výsledky

Dne 20. 9. 2017 byla na slavnostním odpoledni v prostorech Zámeckého areálu Ctěnice v pražské Vinoři udělena ocenění v soutěži Nejlepší výrobce stavebnin roku 2016 a předány zvláštní ceny. Vyhlašovateli soutěže jsou Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, ÚRS Praha a SPS v ČR.

Soutěž probíhá se ve dvou kategoriích: firmy s počtem do 250 pracovníků a firmy s počtem nad 250 pracovníků. Odborná porota posuzovala přihlášené závody a provozy průmyslu výroby stavebních hmot zejména podle následujících kritérií: ekonomická úspěšnost, silná pozice na trhu, energetická náročnost výroby, dosahovaná kvalita, zlepšování životního prostředí a řešení odpadového hospodářství, zavádění systémů řízení jakosti výroby, investiční činnost do výrobního zařízení v posledních třech letech, dosažená produktivita a zaměstnanost.

Složení poroty: Ing. Pavel Malinský, MPO ČR (předseda); Ing. Michael Smola, SPS v ČR; Ing. Alexander Trinner, TZÚS Praha, s. p., pobočka Plzeň; Ing. Lukáš Peřka, VÚMAT Praha; Ing. Petra Lupíšková, ÚRS Praha.

Porota po celkovém vyhodnocení podaných přihlášek a prohlídek některých vybraných provozů provedla konečný výběr firem do užší nominace pro udělení cen vypisovateli soutěže. Porota dále stanovila v každé kategorii jednu vítěznou firmu.

V kategorii do 250 zaměstnanců byly nominovány firmy:
– Baumit, spol. s r. o.,
– Diton, s. r. o.,
– Eutit, s. r. o.
– Kámen a písek, spol. s r. o.,
– Technistone, a. s.

V kategorii nad 250 zaměstnanců byly nominovány firmy:
– Heluz cihlářský průmysl, v. o. s.
– Lasselsberger, s. r. o.,
– P-D Refractories CZ, a. s.
– Saint-Gobain Construction Products CZ, a. s., divize Weber
– Wienerberger cihlářský průmysl, a. s.
– Xella CZ, s. r. o.

Vítězové soutěže:
Vítězem v kategorii do 250 zaměstnanců se stala společnost Diton, spol. s r. o.
Firma je tradičním výrobcem a dodavatelem betonových produktů venkovní architektury a pro své zákazníky a dodavatele neustále přichází s novými výrobními technologiemi, možnostmi a nápady. Uplatňované progresivní technologie ve výrobě betonových výrobků zejména betonové dlažby jsou: Aquastop Protect (vnitřní impregnace a ochrana před vodou a jemným prachem); Ekoaktiv (v součinnosti se sluncem pomáhá čistit nejen dlažbu, ale i její okolí) a Diton Exlusuve Protect (revoluční novinka v technologii zušlechťování. Betonový povrh je nenasákavě uzavřen, tedy bez náchylnosti ke znečištění). Firma měla v hodnoceném roce 154 pracovníků.
Firma koupila v průběhu loňského roku 100% podíl společnosti Beton Brož, s. r. o., a stala se tak betonářskou jedničkou na trhu s betonovými výrobky s ročním obratem ve výši cca 1,2 mld. Kč.

Vítězem v kategorii nad 250 zaměstnanců se stala společnost Saint-Gobain Construction Products CZ, a. s., divize Weber.
Firma je dnes v České republice jedním z nejvýznamnějších dodavatelů a výrobců vysoce kvalitních štukových a tepelně izolačních omítek, zateplovacích systémů, sanačních omítkových systémů, nátěrů, vyrovnávacích a samonivelizačních podlahových hmot, lepidel na obklady a dlažbu.
Má nový moderní závod v Prostějově, který je v provozu více jak 5 let a uvnitř i vně závodu to vypadá, že byl spuštěn a uveden do provozu teprve včera. Vyrábí se zde suché směsi a mokré pastovité omítkoviny. V loňském hodnoceném roce měla firma v ČR 301 zaměstnanců.
V loňském roce firma uvedla na trh výrobek vysprávková malta na beton s antikorozními účinky s názvem „weber.rep surface“. Tento materiál je unikátní tím, že spojuje tři funkce do jednoho výrobku. Je určen pro opravy betonu, chrání proti korozím a tím vším prodlužuje i životnost stavby. Odbornou porotu zaujal i druhý v loňském roce inovovaný výrobek Omítka weber.pas aquaBalance. Jedná se o unikátní pastovitou omítku regulující vlhkost na povrchu fasády. Vlhkostní režim fasády se udržuje v přirozené rovnováze, takže řasy a plísně zde nenaleznou živnou půdu a fasáda si po dlouhou dobu zachovává hezký vzhled.

Vítězné firmy si ocenění převezmou dne 5. 10. 2017 v rámci oslav dnů Stavitelství a architektury v Betlémské kapli v Praze 1.

wd