Soutěže

Soutěž Nejlepší výrobce stavebnin roku 2017 – výsledky

Ve středu 26. 9. 2018 byly ve Starém purkrabství na Vyšehradě vyhlášeny nominace na cenu Nejlepší výrobce stavebnin roku 2017, vítězové si pak svoje ocenění převzali 3. 10. 2018 v rámci oslav dnů Stavitelství a architektury v Betlémské kapli v Praze na slavnostním večeru Stavba roku 2018. Vypisovateli soutěže jsou Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR. Soutěž je určena pro všechny výrobce stavebních hmot a materiálů působící na území České republiky, jejichž výrobní zařízení splňují současné trendy moderní průmyslové výroby a které cílí na kvalitu vyráběných stavebnin.

Odborná porota posuzovala přihlášené závody a provozy průmyslu výroby stavebnin zejména podle následujících kritérií: dosahovaná kvalita, ekonomická úspěšnost, silná pozice na trhu, energetická náročnost výroby, zlepšování životního prostředí a řešení odpadového hospodářství, zavádění systémů řízení jakosti výroby, investiční činnost do výrobního zařízení v posledních třech letech, dosažená produktivita a zaměstnanost. Porota po celkovém vyhodnocení podaných přihlášek a prohlídek některých vybraných závodů pak provedla konečný výběr firem do užší nominace a v každé kategorii stanovila jednu vítěznou firmu. Letos se soutěžilo ve dvou kategoriích: firmy s počtem pracovníků nad 300 a firmy s počtem pracovníků do 300.
Složení poroty: Ing. Pavel Malinský, MPO ČR (předseda); Ing. Michael Smola, SPS; Ing. Alexander Trinner, TZÚS Praha, s. p., a Ing. Lukáš Peřka, VÚMAT Praha.

Nominace v kategorii do 300 zaměstnanců:
– Baumit, spol. s r. o., se sídlem v Brandýse nad Labem;
– Heluz cihlářský průmysl, v. o. s., se sídlem v Dolním Bukovsku;
– Kámen a písek, spol. s r. o., se sídlem v Českém Krumlově
– Technistone, a. s., se sídlem v Hradci Králové;
– Xella CZ, s. r. o. se sídlem v Hrušovanech u Brna.

Nominace v kategorii nad 300 zaměstnanců:
– Diton, spol. s r. o., se sídlem ve Stříteži u Jihlavy;
– Lasselsberger, s. r. o., se sídlem v Plzni;
– P-D Refractories CZ, a. s., se sídlem ve Velkých Opatovicích;
– Prefa Brno, a. s., se sídlem v Brně;
– Saint-Gobain Construction Products CZ, a. s., divize Weber se sídlem v Praze;
– Wienerberger, s. r. o., se sídlem v Českých Budějovicích.

Cena poroty soutěže:
● Technistone, a. s.
Společnost Technistone je aktivním členem A.St.A World-Wide (Světové asociace výrobců technického kamene) a pomáhá tak stanovovat standardy pro bezpečnost výrobků a pro výrobu technického kamene. Trvalá pozornost je věnována výzkumu a vývoji nových inovovaných výrobků. Ocenění udělila odborná porota firmě za vyrovnané prodejní výsledky a narůstající export. Své výrobky firma exportuje do více než 70 zemí pěti kontinentů. Pozitivně také porota ocenila průběžně prováděné inovace produktů, zaujaly ji především inovované tvrzené desky. Technistone se může pyšnit i nejbělejší kuchyňskou deskou na trhu.
Cenu z rukou předsedy poroty soutěže Ing. Pavla Malinského převzal Ing. Jiří Ludvík, ředitel RαD a kvality firmy.

Cena Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR:
● Wienerberger, s. r. o.
Jedná se o tradičního a zároveň největšího výrobce pálených cihel a keramické střešní krytiny (značky Tondach). V poslední době firma vyrábí a prodává cihelné bloky Porotherm pro vnější a vnitřní zdivo včetně broušených cihel Profi, keramobetonové překlady, keramické polomontované stropy, malty, omítky. Vedle střešní keramické krytiny rozvíjí nově i inovovaný program Wienerberger e4 dům (e4 znamená ekonomika, energie, ekologie a emoce). Klíčovým tématem v uplynulém období byla digitalizace.
Cenu z rukou prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Ing. Václava Matyáše převzali Ing. Roman Busta, MBA, obchodní ředitel, a Ing. Daniel Uskokovič, vedoucí programu Wienerberger e4 dům.

Cena Ministerstva průmyslu a obchodu ČR:
● Diton, s. r. o.
Společnost Diton je tradičním výrobcem a dodavatelem betonových produktů venkovní architektury. Na své výrobky dávají 20 let záruky, přitom vyrábí více než 1800 typů výrobků. Mají výborně vybavenou vlastní zkušební laboratoř. Skupina organizací Diton – Beton Brož, zabývající se výrobou, prodejem a dodáváním betonových výrobků, si při realizací svých činností klade za prvotní cíl dosažení rovnováhy mezi životním prostředím, bezpečnosti práce pracovníků a zvyšováním spokojenosti zákazníka. Toto řadí k prioritám z pohledu současnosti i budoucnosti. Politika integrovaného manažerského systému (IMS) ve firmě zahrnuje postupy pro neustálé zlepšování systémů managementu kvality dle ČSN EN ISO 9001:2016, environmentálního managementu dle ČSN EN ISO 14001:2016 a systému managementu bezpečnosti práce dle ČSN OHSAS 18001:2008.
Cenu z rukou poradce náměstka ministryně průmyslu a obchodu Ing. Jiřího Koliby převzali Ing. Tomáš Nezbeda, obchodní ředitel, a Ing. Ivana Adamová, marketingová manažerka firmy.

NEJLEPŠÍ VÝROBCE STAVEBNIN ROKU 2017 S POČTEM ZAMĚSTNANCŮ DO 300:
● Xella CZ, s. r. o.
Xella u nás zastupuje jak značky pórobetonu Ytong a Hebel, tak i výrobu sádrovláknitých desek. Soutěžní porota přihlédla k tomu, že výrobky značky Ytong jsou na našem trhu velmi dobře známé a oblíbené, představují synonymum mezinárodního stylu, který je moderní a inovativní. Roční objem výroby stavebního materiálu Ytong v ČR dosahuje téměř 1 mil. m³, firma zaměstnává bezmála 300 pracovníků ve třech výrobních závodech. Díky tomu zaujímá společnost Xella CZ na českém trhu s pórobetonem vedoucí pozici.
Bílý pórobeton Ytong patří mezi nejčistší a hygienicky nejpříznivější stavební materiály pro použití v bytových nebo občanských stavbách. Přírodní složení je zárukou zdravotní a hygienické nezávadnosti. Tvárnice Ytong se vyrábějí z čistých přírodních surovin.

NEJLEPŠÍ VÝROBCE STAVEBNIN ROKU 2017 S POČTEM ZAMĚSTNANCŮ NAD 300:
● Lasselsberger, s. r. o.
Firma letos slaví 135 let od svého založení pod značkou RAKO. Kapacita na výrobu keramických obkladů je 28 mil. m², prodej za rok 2017 činil 27 mil. m² a stěžejní výrobní závody jsou v Rakovníku na výrobu keramických obkladaček a v Chlumčanech na výrobu keramických dlaždic. Firma letos úspěšně dokončila a uvedla do provozu novou linku na velkoformátovou keramickou dlažbu v závodě Chlumčany u Přeštic. Tato investice ve výši cca 800 mil. Kč je další ukázkou nástupu „Stavebního průmyslu 4.0 a digitalizace“ do výroby stavebnin v ČR.

Ceny z rukou Ing. Miloslava Maška, CSc., generálního ředitele Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR a Ing. Jiřího Koliby, poradce náměstka ministryně průmyslu a obchodu, převzali za firmu Xella CZ, s. r. o., generální ředitel Ing. Peter Markovič a za firmu Lasselsberger, s. r. o., výrobně technický ředitel společnosti, Ing. Václav Růžička a ekonomický ředitel Ing. Vladimír Buzický.

Hlavním mediálním partnerem soutěže je časopis Stavebnictví. Dalšími mediálními partnery jsou časopisy Materiály pro stavbu, Build Info, magazín Skypaper a internetové portály iMateriály a TZB-info.

wd podle podkladů organizátora soutěže