Soutěže

Soutěž Nejlepší výrobce stavebnin roku 2018 – výsledky

Vyhlášení výsledků 12. ročníku soutěže Nejlepší výrobce stavebnin 2018 se uskutečnilo na slavnostním nominačním odpoledni v prostorách kláštera Emauzy na Praze dne 25. září 2019. Vítězné firmy převzaly svoje ocenění při oslavě Dnů stavitelství a architektury v Betlémské kapli dne 21. října 2019. Vypisovateli soutěže jsou Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS) a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR (MPO).

Hlavním posláním soutěže je prezentace a zviditelnění výrobních firem, provozů a závodů průmyslu stavebních hmot v České republice s jejich progresivními a kvalitními výrobky pro stavebnictví a ostatní průmysl. Soutěž má odborné i laické veřejnosti ukázat, že i výroba stavebnin může být ohleduplná, šetrná, a přitom moderní a energeticky úsporná.

Přihlášené výrobní závody a provozy průmyslu stavebních hmot jsou posuzovány zejména podle následujících kritérií:
– ekonomická úspěšnost, silná pozice na trhu,
– energetická náročnost výroby,
– dosahovaná kvalita výroby,
– zlepšování životního prostředí a řešení odpadového hospodářství,
– zavádění systémů řízení jakosti výroby,
– investiční činnost do výrobního zařízení v posledních třech letech,
– dosažená produktivita a zaměstnanost.

Porota po celkovém vyhodnocení podaných přihlášek a prohlídek některých vybraných závodů provedla konečný výběr firem do užší nominace, určila vítěze soutěže a rozhodla o udělení dalších mimořádných cen. Porota pracovala ve složení: předseda Pavel Malinský (MPO), členové: Lukáš Peřka (VÚMAT Praha), Michael Smola (SPS) a Alexander Trinner (TZÚS Praha, s. p.).

Soutěžilo se ve dvou kategoriích: firmy nad 300 pracovníků a firmy do 300 pracovníků. Nominaci v kategorii firem s počtem zaměstnanců do 300 získaly: Baumit, spol. s r. o., Heluz cihlářský průmysl, v. o. s., Kámen a písek, spol. s r. o., Semmelrock Stein+Design Dlažby, s. r. o., a Technistone, a. s.

Nominaci v kategorii firem s počtem zaměstnanců nad 300 si vydobyly: skupina Diton – Beton Brož, Lasselsberger, s. r. o., Laufen CZ, s. r. o., P-D Refractories CZ, a. s., Prefa Brno, a. s., Saint-Gobain Construction Products CZ, a. s., divize Weber, Wienerberger, s. r. o., a Xella CZ, s. r. o. Diplomy nominovaným firmám předali Jiří Nouza, Eva Štejfová a Pavel Malinský.

Soutěž Nejlepší výrobce stavebnin roku 2018 – společné foto nominovaných

Nejlepší výrobce stavebnin roku 2018 v kategorii do 300 zaměstnanců
HELUZ cihlářský průmysl, v. o. s.

Heluz – diplom pro nejlepšího výrobce stavebnin roku 2018Od Pavla Malinského z MPO (vlevo) převzali za Heluz ocenění marketingový a obchodní ředitel Petr Stejkal a Jiří Weis, interní auditor

Nejlepší výrobce stavebnin roku 2018 v kategorii nad 300 zaměstnanců
P-D Refractories CZ, a. s.

Při slavnostním nominačním odpoledni byly rozdány také mimořádné ceny. Mimořádnou cenu poroty získala firma Kámen a písek, spol. s r. o. SPS udělil cenu vypisovatele firmě Baumit, spol. s r. o. Cenu MPO získala firma Laufen CZ, s. r. o. Za deset celkových nominací v soutěži si skleněné plakety letos převzali představitelé firem Diton, s. r. o., Kámen a písek, spol. s r. o., a Wienerberger, s. r. o.

tisková zpráva, wd