Soutěže

Soutěž POROTHERM DŮM 2012–2013 – výsledky

Ve 14. ročníku soutěže POROTHERM DŮM 2012–2013 tentokrát na téma „Viladům v intravilánu obce“ se ucházelo o ocenění 54 architektonických studií. Vítězové byli slavnostně vyhlášeni 5. dubna 2013 v Hergetově cihelně.
Záměrem společnosti Wienerberger je, prostřednictvím soutěže podněcovat tvorbu inspirativních projekčních návrhů pro kvalitní bydlení a zároveň prezentovat invenční využití možností cihlového systému POROTHERM. Jeho energetickou úspornost, technickou a materiálovou kvalitu a cenovou výhodnost jak z hlediska výstavby, tak i následného užívání, provozu a údržby.
Odbornou porotu vedla doc. Ing. arch. Radomíra Sedláková, CSc., členy byli Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D., Ing. arch. Alexandr Kroha, doc. Ing. arch. Iva Poslušná, Ph.D., Ing. Petr Veleba; členy-náhradníky byli doc. Ing. František Kulhánek, CSc., a Ing. Ladislav Brett.
Záštitu převzal ministr průmyslu a obchodu ČR, partnery jsou Státní fond rozvoje bydlení, Centrum stavebního inženýrství a Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků, mediálními partnery Business Media CZ, JAGA Media a časopis Stavebnictví.

 
Hlavní cenu POROTHERM DŮM 2013 ve výši 75 000 Kč získala studie Ing. arch. Barbory Pinčíkové a Ing. arch. Martina Svobody z Bratislavy.
Projekt koncipovaný v principu stavebnice jednotek (bytů) otáčením se kolem vertikálního komunikačního jádra racionálně reaguje na orientaci ke světovým stranám a citlivě využívá bezprostřední okolí. Až triviálně opakující se dispozice nabízejí komfort kontaktu s přirozeným prostředím – výhledy – řešením vložených teras, a přitom dostatečnou míru soukromí. Plošnými standardy místností, nabídkou venkovních ploch a variabilitou byty jednoznačně odpovídají současným nárokům na bydlení. Hmotovým i materiálovým řešením objekt přesvědčivě deklaruje přívětivost obytné funkce.
Cihlový systém POROTHERM návrh používá nejen v základní struktuře, ale řeší i povrchy fasád.
 
Hlavní cena POROTHERM DŮM 2013 – studie Ing. arch. Barbory Pinčíkové a Ing. arch. Martina SvobodyHlavní cena POROTHERM DŮM 2013 – studie Ing. arch. Barbory Pinčíkové a Ing. arch. Martina SvobodyHlavní cena POROTHERM DŮM 2013 – studie Ing. arch. Barbory Pinčíkové a Ing. arch. Martina Svobody
Hlavní cenu POROTHERM DŮM 2013 – studie Ing. arch. Barbory Pinčíkové a Ing. arch. Martina SvobodyHlavní cenu POROTHERM DŮM 2013 – studie Ing. arch. Barbory Pinčíkové a Ing. arch. Martina SvobodyHlavní cenu POROTHERM DŮM 2013 – studie Ing. arch. Barbory Pinčíkové a Ing. arch. Martina Svobody
 
Dvě ocenění – Zvláštní cenu Ministerstva pro místní rozvoj ve výši 50 000 Kč a Zvláštní cenu Vydavatelství Business Media CZ ve výši 30 000 Kč – získaly za svoji studii Ing. arch. Gabriela Blažková z Uherského Hradiště a Ing. arch. Veronika Dobešová z Otrokovic.
Objekt vhodným způsobem doplňuje stávající zástavbu samostatně stojících rodinných domů o nový typ bydlení – viladům s byty pro malou domácnost. Navržená budova na malé užitné ploše nabízí komfort rodinného domu a disponuje přitom veškerým nezbytným zázemím. Vtipným umístěním hlavního vstupu a nestandardním situováním parkovacích míst je výrazně redukována nezbytnost využívání vertikálních komunikací v budově. Díky ustupujícímu poslednímu podlaží pak budova ve vztahu k okolnímu prostředí získává odpovídající měřítko a v kontextu stávající individuální zástavby nepůsobí rušivým dojmem. Autorky mimořádně zdařilým způsobem využily svažitého terénu zastavovaného pozemku a částečným zapuštěním objektu do terénu docílily mimo jiné i vyrovnané bilance výkopů a násypů.
Cihlový systém Porotherm je v návrhu využit v maximální míře včetně malt a omítkovin.
 
Zvláštní cena MMR a Zvláštní cena vydavatelství Business Media CZ – Ing. arch. Gabriela Blažková a Ing. arch. Veronika DobešováZvláštní cena MMR a Zvláštní cena vydavatelství Business Media CZ – Ing. arch. Gabriela Blažková a Ing. arch. Veronika DobešováZvláštní cena MMR a Zvláštní cena vydavatelství Business Media CZ – Ing. arch. Gabriela Blažková a Ing. arch. Veronika Dobešová
tisková zpráva