Soutěže

Soutěž Pro vodu 2018 – výsledky

U příležitosti Světového dne vody, který se každoročně slaví 22. března, ocenila Nadace Partnerství autory nejlepších projektů soutěže Pro vodu 2018 zaměřené na odpovědné hospodaření s vodou v krajině, obcích a městech či budovách. Soutěž finančně podporují Nestlé a SFŽP ČR.

Soutěž Pro vodu je určená pro mladé kreativce z různých oborů ve věku do 30 let, propojujícím tématem však zůstává šetrné nakládání s vodou. Odborná porota ve finále šestého ročníku soutěže, které proběhlo v úterý 20. března v Otevřené zahradě v Brně, rozhodovala mezi pěti projekty. „O finanční odměny se letos ucházely tři návrhy zaměřené na čištění pitné či odpadní vody a dvě architektonická řešení veřejných prostranství spojených s vodními prvky,“ říká koordinátorka soutěže Miroslava Floriánová z Nadace Partnerství.

Vítězem se stal Martin Skala, jehož projekt řešil kolísavou hodnotu arsenu v pitné vodě dvou obcí z Vysočiny. Ta v některých obdobích přesáhla limitní hodnoty stanovené vyhláškou. Z hlediska efektivity, ale i ekonomických důvodů se proto rozhodl problém ve svém návrhu řešit využitím a umístěním adsorpčního filtru do stávajícího procesu úpravy vody.

Martin Skala, vítěz soutěže Pro vodu 2018

Účastníci si mohou každoročně vybrat z několika reálných problematických situací, které do soutěže přihlásili zadavatelé z řad obcí, škol, organizací a firem. Díky tomu mají dostatek podkladů (např. katastrální mapy, územní studie, rozbory vody apod.), z nichž při vypracování svých řešení vycházejí. Po skončení soutěže Nadace Partnerství návrhy předává zadavatelům a ti se mohou rozhodnout, jak s nimi dále budou pracovat.

Vítězné projekty
1. místo (30 tisíc Kč) – Odstranění zvýšeného množství arsenu v pitné vodě obcí Vepřová a Malá Losenice (autor: Martin Skala);
2. místo (20 tisíc Kč) – Bohdalec/Na Slatinách/Trnkov – rehabilitace území (autor: Dominik Tomáš Petr)

1. místo v kategorii do 20 let (10 tisíc Kč) – Odstranění zvýšeného množství arsenu v pitné vodě obcí Vepřová a Malá Losenice (autor: Jakub Sochor)

Více o soutěži najdete zde.

tisková zpráva, wd