Soutěže

Soutěž Současný český dům: očima mladých architektů 2012

Současný český dům: očima mladých architektů je mezinárodní soutěž určená studentům architektury, jejíž českou část v akademickém roce 2011/12 vyhlašuje Fakulta architektury ČVUT v Praze a Foibos Bohemia, o. p. s., ve spolupráci s FA VUT Brno, FA TU Liberec a FAST VSB-TU Ostrava.
Soutěž v národních kolech probíhá zároveň také na Slovensku, v Polsku a Maďarsku. Zúčastnit se mohou jednotlivci i týmy studentů, každý tým však bude prezentován jedním autorem.
O výsledcích soutěže rozhodne odborná porota jmenovaná pořadateli. Jako tři porotci a jeden náhradník ročníku 2011/12 byli osloveni Markéta Cajthamlová, Jakub Kynčl, Pavel Nasadil a Alexandr Skalický.
Výsledky soutěže budou vyhlášeny v dubnu 2012.
Soutěžíví mají za úkol zpracovat soutěžní návrh rodinného domu pro čtyřčlennou rodinu. Účelem je nalézt architektonické řešení současných požadavků, které by odráželo národní specifika historické a moderní rezidenční architektury. Pořadatelé záměrně nevyhlašují žádná další tematická omezení soutěžních projektů.
 
Projekt musí obsahovat
● situaci M = 1:1000;
● půdorysy, řezy M = 1:100;
●  vizualizaci exteriéru a interiéru;
● autorskou zprávu o max. 1000 znaků;
● texty a popisy v českém a anglickém jazyce;
● výstavní panel (Kappa deska) formát: B1 700×1000 na výšku;
● 3D model M = 1:50, podložka 700×500 (model není podmínkou přihlášení k účasti na soutěži, vítěz/vítězové budou o své nominaci informováni nejpozději do 20. 4. 2012 a dodají pořadatelům model domu nejpozději do 30. 4. 2012, tzn. před odjezdem na workshop v Debrecenu).
 
Termín odevzdání projektů: do 11. dubna 2012 na Fakultě architektury ČVUT v Praze, Nová budova, místnost 864, 13–15 h, případně poštou tak, aby zásilka byla nejpozději 11. 4. 2011 do 15 h doručena na FA ČVUT., eventuálně prostřednictvím sběrného místa na některé z ostatních fakult (Brno, Liberec, Ostrava) dle informací na www.GreatVillas.org.
Soutěžní návrhy budou prezentovány na veřejné výstavě na ČVUT v Praze, vybrané práce pořadatelé zveřejní v podobě interaktivních 3D modelů na internetu a představí v rámci mezinárodních výstav v Debrecenu a Bruselu. Dle zájmu zúčastněných univerzit budou soutěžní práce vystaveny také v jejich sídlech.
Odměnou pro autora vítězného projektu jsou knihy z edice Slavné vily, účast na vícedenním mezinárodním workshopu v Debrecenu v květnu 2012, kde se pod vedením prof. Antala Puhla, Dis., setkají vítězové všech národních kol soutěže. Vítěz se dále osobně zúčastní výstavy a konference „Via Villas“ v Bruselu na jaře 2013. Pozvánka na obě tyto akce je včetně hrazených cestovních nákladů, ubytování a diet.
Informace o soutěži najdete zde nebo zde.

mi podle podkladů pořadatele