Soutěže

Soutěž Stavby z vlnité lepenky 2019

Odstartoval 13. ročník soutěže pro středoškoláky Stavby z vlnité lepenky. Letošním tématem je Vodní nádrž Naděje. Úkolem studentů je navrhnout a vytvořit originální model stavby umělé vodní nádrže s přehradní hrází pouze z vlnité lepenky. Dominantou modelu musí být přehradní hráz včetně jejího okolí podle zvolené funkce přehrady a zároveň studenti musí v modelu ukázat vnitřní uspořádání stavby. O titul letos bojuje 28 středních stavebních škol. Na nejlepší studenty čekají ceny v celkové hodnotě 42 000 Kč. Soutěž pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM. Letošním partnerem soutěže je státní podnik Povodí Odry a záštitu nad ním tradičně přebralo Ministerstvo životního prostředí ČR.

Mladí stavitelé dostanou vlnitou lepenku zdarma od pořadatelů, ale pro svůj model musí použít rovněž lepenku již použitou. Na vytvoření originální přehradní nádrže mají studenti čas do 17. května 2019. Finálové kolo se uskuteční v průběhu června 2019. Budoucí stavařky a stavaři soutěží v několika kategoriích. Autoři nejlepší stavby získají cenu v hodnotě 20 000 Kč. Studenti na druhém a třetím místě obdrží ceny v hodnotě 10 000 Kč a 5000 Kč. Autoři nejlepšího přepravního obalu na soutěžní model vyhrají cenu v hodnotě 5000 Kč a tvůrci nejlepší prezentace dostanou 2000 Kč.

Soutěž Stavby z vlnité lepenky dlouhodobě poukazuje na všestranné použití vlnité lepenky jako obalového materiálu a zároveň připomíná její velký ekologický přínos. „Vlnitá lepenka se vyrábí z obnovitelných zdrojů a je 100% recyklovatelná. Oproti ostatním obalovým materiálům je ekologičtější a více tak odpovídá cílům, jako jsou trvalá udržitelnost a snižování produkce CO2. Navíc další výhodou vlnité lepenky je samotná práce s ní. Snadno se ohýbá, řeže a modeluje,“ říká Adam Wisinger, předseda Svazu výrobců vlnitých lepenek.

tisková zpráva, wd