Soutěže, Výplně otvorů

Soutěž VELUXU pro středoškoláky King of Daylight – výsledky

Už po patnácté byly vyhlášeny nejlepší středoškolské projekty domů s dostatkem přirozeného světla a čerstvého vzduchu. Soutěž King of Daylight pořádá společnost VELUX Česká republika a letos se do ní zapojilo rekordních 251 středoškoláků – studentů 21 středních průmyslových škol stavebních z celé České republiky. Vyhlášení se konalo 11. června v atriu Domu pánů z Kunštátu v Brně. Odbornou porotu tvořili: Ing. arch. MArch Jan Kristek, Ph.D., děkan Fakulty architektury VUT v Brně, Ing. arch. Jan Hlavín z Ústavu stavitelství Fakulty architektury ČVUT a hlavní architektka společnosti VELUX Česká republika Klára Bukolská.

Smyslem soutěže je učit už nejmladší generaci projektovat budovy, které jsou dobře prosvětlené, snadno větratelné a příjemné k životu. Oceňovány jsou návrhy domů, kde denní světlo a přísun čerstvého vzduchu přichází do objektu střechou, prostřednictvím střešních oken, světlíků nebo světlovodů. Hlavními kritérii jsou architektonická kvalita stavby, dispoziční řešení, ale hodnotí se i energetická efektivita s vnitřním prostředím. Soutěží se tradičně ve dvou kategoriích: Rodinný dům na určeném pozemku a Freestyle – jakýkoliv typ stavby.

Vyhlášení se konalo v atriu Domu pánů z Kunštátu v BrněFinalisty soutěže King of Daylight na úvod pozdravila generální ředitelka společnosti VELUX pro Českou a Slovenskou republiku Dagmar PlevačováOdbornou porotu tvořili: zprava Ing. arch. MArch Jan Kristek, Ph.D., děkan Fakulty architektury VUT v Brně, Ing. arch. Jan Hlavín z Ústavu stavitelství Fakulty architektury ČVUT a hlavní architektka společnosti VELUX Česká republika Klára Bukolská

Finalisty soutěže King of Daylight na úvod pozdravila generální ředitelka společnosti VELUX pro Českou a Slovenskou republiku Dagmar Plevačová. „Jsme velmi rádi, že můžeme dát mladým talentům tuto příležitost. Proto děkuji vám všem za úsilí, energii, čas a kreativitu, které soutěži každý rok dáváte, a to jak vy studenti, tak vy profesoři. Každý rok sleduji zlepšení v množství i v kvalitě a musím říci, že i práce, které letos nevyhrály, byly úžasné.“

Do finále letos postoupilo 87 nejlepších prací, jejichž vysoká úroveň občas zaskočila i zkušené architekty zasedající v porotě. „Překvapila mě kvalita prací, která u některých byla až na profesionální výši,“ pochválil středoškoláky děkan Jan Kristek. „Chci říci těm, co nevyhráli, že důležité je, co si ze soutěže odnesou. Občas je potřeba si něco vyzkoušet a třeba i selhat, o to je ta zkušenost cennější. Zkoušejte to dál. Kdo chce, nabízím mu konzultaci přímo na děkanátu,“ řekl děkan Kristek studentům.

Konzultace studentům nabídl také druhý člen poroty Jan Hlavín: „Spousta prací byla zpracována důkladně po stavební stránce a některé měly ještě navíc bonus umělecké hodnoty. Výsledkem pak byla architektura, která pojí základní stavitelství s výtvarným uměním. Právě ona je důvodem, proč se nám stavba líbí,“ řekl o soutěžních návrzích architekt Hlavín a vyzval studenty, aby se nebáli konzultovat výtvarné otázky a řešení prostoru nebo prosvětlení s odborníky z vysokých škol.

Klára Bukolská soutěž hodnotí dlouhodobě, a tak mohla porovnat jednotlivé ročníky a vývoj přihlášených prací. „Meziročně se nám hlásíte ve větším počtu a musím říct, že práce jsou rok od roku vždycky o trošičku lepší,“ konstatovala a mladým lidem vzkázala: „Stavba není digitální svět, který za chvíli zmizí, ale zůstává s námi desítky let. Proto doufám, že ve stavebnictví zůstanete a budete vytvářet lepší a krásnější prostředí, ve kterém všichni žijeme.“

Kromě vítězných bylo v obou kategoriích oceněno ještě dalších devět prací. Odměny získali také učitelé – vedoucí práce úspěšných studentů a čtyři školy s nejvyšším počtem přihlášených soutěžících. Celkem společnost VELUX Česká republika rozdala odměny ve výši přesahující 130 tisíc korun.

Kategorie Rodinný dům na určeném pozemku
I. cena: Ondřej Bradávka, SPŠ stavební Opava, vedoucí práce: Ing. arch. Tomáš Fischer
Porota ocenila originalitu návrhu, který hledal odpovědi na dané místo ve svažitém terénu. „Z těchto odpovědí vyplynulo řešení dispozic, interiéru i vztah horního patra se spodním. Nejvíce oceňuji samostatnost práce a proces hledání, což je podle mě to nejdůležitější, k čemu by studenti architektury měli dojít. Půdorys není standard, který je k vidění v katalogu, ale vychází z práce s terénní situací. Byť se jedná o originální řešení, všechno funguje provozně i vizuálně. Projekt může na někoho působit zvláštně, to ale obvykle bývá znak řešení, který posouvá uvažování někam dál,“ řekl o vítězném návrhu Jan Kristek.

I. cena: Ondřej Bradávka, SPŠ stavební Opava

II. cena: Robin Vitásek, SPŠ stavební Opava, vedoucí práce: Ing. arch. Tomáš Fischer
Porota ocenila jednoduchost stavby s jasnou dispozicí, kterou ozvláštňuje postavení dvou objektů vůči sobě do písmene V. Vznikají tak zajímavá místa v interiéru i exteriéru, přičemž uzavření zvenčí a otevření do dvorní části dodává bydlení kvalitu. Na jednopodlažním objektu porota vyzdvihla také práci se světlem, kdy dům přijímá denní světlo ve všechny denní doby.

II. cena: Robin Vitásek, SPŠ stavební Opava

Odměny:
– Marius Caminschi, VOŠ a SPŠ Stavební Dušní, Praha, vedoucí práce: Ing. Katerina Mestková;
– Ondřej Kuba, SPŠ stavební Opava, vedoucí práce: Ing. arch. Tomáš Fischer;
– Pavel Zámečník, SPŠ stavební Hradec Králové, vedoucí práce: Ing. Iva Burianová;
– Filip Zatloukal, SPŠ stavební Brno, vedoucí práce: Ing. Darek Skříček.

Kategorie Freestyle – jakýkoliv typ stavby
I. cena: Ondřej Šumpich, SŠ stavební Třebíč, vedoucí práce: Ing. arch. Petra Beránková
Návrh kavárny Café Art s terasou, výstavním prostorem a propojením do zahrady porotu zaujal profesionálním řešením. „Jde o velmi malý objekt, ale na malém prostoru autor buduje zajímavý scénografický zážitek, a to jak pohybem člověka skrze pavilon, tak prostřednictvím světla přivedeného shora. Ocenili jsme velmi zajímavou práci s prostorem a profesionální, vyspělý přístup,“ zhodnotil práci Jan Hlavín.

I. cena: Ondřej Šumpich, SŠ stavební Třebíč

II. cena: Sandra Skřivánková, SŠ stavební Třebíč, vedoucí práce: Ing. arch. Petra Beránková
Porotci ocenili návrh realizovatelný s minimem nákladů, který by zajímavým způsobem oživil městskou lokalitu. Projekt využití zanedbané proluky počítá s letním kinem i barem, pracuje se střešním výhledem na řeku a zajímavě využívá světlíky pro přivedení světla shora.

II. cena: Sandra Skřivánková, SŠ stavební Třebíč

III. cena: Hana Němcová, SPŠ stavební Brno, vedoucí práce: Ing. Ondřej Lyčka
U návrhu mateřské školy porota ocenila kvalitní práci s hmotami, přehlednou dispozici a hezký kontakt s venkovním prostředím. Práce dobře využívá přirozené světlo, které do interiéru vstupuje ze všech stran.

III. cena: Hana Němcová, SPŠ stavební Brno

Odměny:
– Matyáš Černík, SPŠ stavební Opava, vedoucí práce: Ing. arch. Tomáš Fischer;
– Jan Štangl, SPŠ stavební Brno, vedoucí práce: Ing. Ondřej Lyčka.

Ocenění pro školy
Poprvé byly oceněny střední školy s nejvyšším počtem odevzdaných prací. Více než 20 prací přihlásili studenti SPŠ stavební akademika Stanislava Bechyně v Havlíčkově Brodě a studenti SPŠ stavební Havířov. Více než 35 prací odevzdali studenti SPŠ stavební Brno a studenti SPŠ stavební Opava.

Učitelé se shodli, že soutěž King of Daylight je pro studenty velkým přínosem. Zároveň pochválili i vzdělávací workshopy, které VELUX pravidelně pořádá pro studenty středních škol, a vysoce ocenili kvalitu samotné soutěže – klade větší důraz na architekturu, takže jde o zajímavější a tím také atraktivnější práci pro studenty.

Studenti ocenění s soutěži King of Daylight 2019

tisková zpráva, wd