Soutěže

Soutěž Ytong pro studenty středních škol – výsledky

Již šestý ročník soutěže o nejlepší projekt rodinného či bytového domu s využitím systému Ytong, určené pro studenty třetích a čtvrtých ročníků středních průmyslových škol se zaměřením na oblast stavebnictví, odstartoval v září 2011 a 15. června byl zakončen celostátním kolem a předáním cen v Písku.
„Cílem soutěže je pomoci budoucím stavitelům a projektantům z řad středoškolských studentů využít teoretických znalostí v praktickém návrhu a nechat je nahlédnout pod pokličku práce v projektových kancelářích,“ uvedla Ing. Kateřina Kořenková ze společnosti Xella. V rámci soutěže si studenti otestovali svou dovednost a kreativitu v přípravě a následné vizualizaci projektu bytového či rodinného domu.
Z regionálních kol postoupilo do celostátního devět škol, které soutěžily celkem s dvanácti projekty. Odborná porota ve složení Ing. arch. Vladimír Krajíc (architekt), Ing. Alena Fikejzová (projektantka), Michal Přívětivý (technický poradce Xella CZ) a Ing. Kateřina Kořenková (marketingová specialistka Xella CZ) nakonec vybrala tyto tři vítězné práce:
1. místo: Martina Marčanová ze SPŠ stavební v Opavě – porotu zaujala především velice komplexním návrhem a vysokou úrovní zpracování včetně detailů a zvládnutého měřítka domu vzhledem k jeho využití.
2. místo: Jiří Příhoda ze SPŠS ve Valašském Meziříčí – porota kladně hodnotila především dobré zvládnutí komplikovaného zadání jak po konstrukční, tak i architektonické stránce.
3. místo: Michal Horák ze SOŠ a SOU v Písku – jeho návrh vyniká velkým množstvím detailní ruční práce včetně trojrozměrného modelu a také tím, že skvěle vyhovuje zadání, kterým bylo navrhnout nízkoenergetický dům.
 
1. místo: Martina Marčanová ze SPŠ stavební v Opavě 2. místo: Jiří Příhoda ze SPŠS ve Valašském Meziříčí 3. místo: Michal Horák ze SOŠ a SOU v Písku
 
Tři nejlepší studenti získali zajímavé věcné ceny (v podobě odborné literatury – Will Pryce: Mistrovská díla světové architektury; Angelika Taschen: Nové pařížské interiéry; Mariana R. Eguaras Etchetto: Mini Houses), vítěz pak navíc „Den plný překvapení“ pro sebe a svoji třídu. Další, tentokrát už sedmý ročník soutěže Ytong odstartuje v září 2012.
Více informací najdete zde.
tisková zpráva