Soutěže

Soutěž Zelená střecha roku 2019

Odborná sekce Zelené střechy při Svazu zakládání a údržby zeleně vyhlašuje 6. ročník soutěže Zelená střecha roku. Uzávěrka přihlášek do soutěže je 30. dubna 2019.

Přihlášená díla zhodnotí odborná porota koncem měsíce května 2019. Výsledky soutěže budou vyhlášeny 20. června 2019 u příležitosti odborné konference Zelené střechy jako součást zelené infrastruktury sídel pořádané ve Světě techniky, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava.
Cílem soutěže je nejenom upozornit na možnost ozeleňování střech, ale především ukázat, že v České republice je řada osvícených investorů, kteří na svých objektech chtějí zelené střechy, schopných projektantů, kteří je umí navrhnout a kvalitních firem, které umí zelené střechy vybudovat.
Novinkou letošního ročníku je hlasování veřejnosti, které se uskuteční na webové stránce www.zelenastrecharoku.cz. Hlasování bude zahájeno 15. května 2019 a ukončeno dne 15. června 2019.
Do soutěže mohou být přihlášeny stavby, jejichž součástí jsou výsadby na konstrukci, tzn. rostliny vysázené do vegetační vrstvy oddělené od rostlého terénu stavební konstrukcí (střechy, stropy, pláště). Do soutěže mohou být přihlášena díla dokončená nebo zkolaudovaná do 30. 4. 2019.

Soutěžní kategorie
1. Zelená střecha na rodinném domě
– střecha rodinného domu, střecha části rodinného domu (garáž, přístřešek, altán, terasa u bytů v bytových domech apod.). Do soutěže mohou být přihlášeny jak extenzivní, tak i intenzivní zelené střechy, případně kombinace obou forem.
2. Veřejná zelená střecha – na objektu veřejného nebo podnikatelského charakteru. Do soutěže mohou být přihlášeny jak extenzivní, tak i intenzivní zelené střechy, případně kombinace obou forem.

Jednotlivé stavby budou posuzovány podle následujících kritérií:
● Koncepce řešení včetně architektonické kvality a účelnost: jak odpovídá řešení deklarované (nebo očekávané) funkci stavebně technické, estetické, rekreační či „ekologické“;
● Kvalita technického řešení střechy;
● Vhodnost použitého sortimentu;
● Udržitelnost projektu: předpokládaná životnost a vývoj rostlin, přiměřenost náročnosti údržby;
● Stav střechy: zdravotní stav a vývoj rostlin, zaplevelení, stav abiotických prvků.

Podrobné informace a instrukce pro přihlášení najdete na www.zelenastrecharoku.cz.
mi s využitím podkladů pořadatele