Soutěže

Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO pokračuje 18. ročníkem

SUSO, soutěžní přehlídka stavebních řemesel, podle mnohých nejobjektivnější a největší nezávislá soutěž v České republice a na Slovensku, vstupuje do 18. ročníku. Motto letošního roku „Míříme na řemeslo“ má symbolizovat a zároveň upozornit na alarmující stav počtu absolventů řemeslných oborů.
V pěti postupových kolech (Lysá nad Labem, Ostrava, Hradec Králové, Nitra a České Budějovice) budou soutěžit týmy truhlářů a zedníků, finále proběhne v Praze na veletrhu FOR ARCH v září 2014. Organizátoři soutěže se snaží být i užiteční tam, kde je to třeba, a proto výrobky, které soutěžící během klání vytvoří, poputují do šesti dětských domovů a šesti domovů pro seniory.
„Soutěží chceme pozornost veřejnosti upoutat na stále se zvětšující problém, kterým je akutní nedostatek řemeslných profesí. Na straně jedné úřady práce evidují absolventy humanitních oborů, na straně druhé je alarmující nedostatek kvalifikovaných řemeslníků,“ uvádí generální ředitel ABF, a. s., Tomáš Kotrč. „Například v loňském školním roce v Jihočeském kraji neabsolvoval ani jeden pokrývač a situace v jiných krajích není o mnoho lepší,“ dodává Kotrč.
Nad soutěží SUSO převzaly záštitu četné instituce, které se studiem a další problematikou řemeslných oborů zabývají. Jde o Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Hospodářskou komoru ČR, Asociaci krajů ČR, Asociaci českých nábytkářů a Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR.
 
SUSO je nekomerční projekt, který umožňuje žákům stavebních oborů porovnat svoje schopnosti a zkušenosti. Spolu s tím dává prostor i ostatním zájemcům prohlédnout si řemeslo „naživo“. Organizátorem akce je společnost ABF.
Více informací naleznete na www.suso.cz.
tisková zpráva