Soutěže

Startuje nový ročník Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO

Ve dnech 21. a 22. února 2014 odstartuje na Výstavišti Lysá nad Labem při výstavě Stavitel nový ročník Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO. Projekt na podporu řemesel, který běží již osmnáctým rokem, si pro letošní soutěžící připravil spoustu nových disciplín a zajímavých úkolů. V prvním postupovém kole uvidíme v akci celkem 50 řemeslníků z 20 škol z Prahy, Středočeského, Ústeckého a Libereckého kraje a kraje Vysočina.
Soutěž začíná být komplexnější a náročnější na odbornost
„Soutěží se snažíme veřejnost upozornit na to, že studium řemesel má opravdu smysl. Řemeslníků je v současné době akutní nedostatek a pro mladé studenty tato přehlídka často znamená vyšší kvalifikaci a neocenitelnou výhodu na trhu práce. Navíc letošní ročník je pojat ještě komplexněji, kluci si toho vyzkouší hodně a budou mít spoustu příležitostí ukázat, že řemeslu opravdu rozumí,“ uvádí David Surmaj ze společnosti ABF, organizátora soutěže. Mottem po celý 18. ročník soutěžní přehlídky je „Profese s budoucností“. V rámci postupového kola v Lysé nad Labem bude soutěžit 13 družstev truhlářů a 12 dvojic zedníků. Soutěž v Lysé nad Labem je finančně podporována Středočeským krajem.
 
Nové disciplíny, noví partneři…
Novým hlavním partnerem pro obor truhlář je společnost HOUFEK, která se navíc přestaví se svou vlastní disciplínou. „Naše společnost má stejně jako tato soutěž velké ambice. Dřevoobráběcí stroje, které vyrábíme, si již prošlapaly cestu k truhlářům na celém světě. Pro mladé řemeslníky jsme si připravili disciplínu, která prověří jejich um při práci se širokopásovou bruskou Buldog,“ říká Aleš Houfek, ředitel společnosti.
Další společností, která přichází s novým soutěžním kláním, je společnost MAFELL, taktéž partner oboru truhlář. Ta bude prověřovat zručnost mladých truhlářů s řezáním kotoučovou a přímočarou pilou. A to nejsou jediné premiéry letošního ročníku, nově budou řemeslníci pracovat na hoblicích Ramia, s překližkou Dyas a při tom všem si vyzkouší pracovní oblečení Carhartt.
Dlouholetý generální partner projektu Wienerberger cihlářský průmysl také rozšířil soutěžní disciplínu pro zedníky, a to o lepení lícových pásků.
Nejlepší soutěžící z krajských kol postoupí do celorepublikového finále, které proběhne při veletrhu FOR ARCH v Praze v září 2014.
 
Učitelé budou soutěžit o vstupenky na GRAND PRIX v Brně
Soutěžit však nebudou jen žáci, ale tato možnost se naskytne i učitelskému sboru. Budou se totiž moci zúčastnit soutěže ve šroubování se společností DeWalt o vstupenku na GRAND PRIX v Brně. Součástí soutěžního klání bude i exhibice uměleckého zpracování stavebního materiálu designérem Jiřím Ježem, jehož výrobky zde budou k zakoupení. Finálové produkty, které v soutěži vyrobí studenti oboru truhlář, nepřijdou nazmar. Darem je získá Dětský domov Nymburk.
Více informací naleznete na www.suso.cz.

tisková zpráva