Soutěže

Stavbou roku Karlovarského kraje je rozhledna na Klínovci

Rekonstrukci rozhledny na Klínovci ocenila odborná porota jako nejlepší stavbu v soutěži Stavby Karlovarského kraje 2014. Nejlepším projektem byla zvolena rekonstrukce Národního domu v Karlových Varech. Veřejnost v internetovém hlasování ocenila rekonstrukci restaurace Smíchovský pavilon. Letos o ocenění soutěžil rekordní počet 27 staveb a šesti projektů. ČTK to sdělila Anna Vlášková z pořádajícího Regionálního stavebního sdružení Karlovy Vary.

Rozhledna na Klínovci je jedním ze symbolů Krušných hor. Vzhledem k havarijnímu stavu celého areálu hotelu a rozhledny byl v září 2004 celý komplex staveb uzavřen. Objekt měl být opraven už v roce 2004, ale kvůli porušenému zdivu byla rekonstrukce zastavena.
Rekonstrukce rozhledny Klínovec se nakonec stala součástí společného projektu, který zahrnoval komplexní opravu rozhledny Klínovec, rekonstrukci původní přístupové stezky na vrchol Klínovce a rozšíření muzejních expozic Vlastivědného muzea Boží Dar. Celkové náklady včetně projektů byly asi 15 miliónů korun.
Kompletní výsledky najdete zde.

zpráva ČTK, wd