Soutěže

Studentská architektonická soutěž Xella – 23. ročník

Společnost Xella vyhlásila 23. ročník soutěže určené pro studenty (jednotlivce i pracovní skupiny) oborů architektura a pozemní stavitelství na vysokých technických a uměleckých školách a univerzitách, kteří nevlastní diplom z II. stupně vysokoškolského studia v žádném z těchto oborů.

Zadáním soutěže je tentokrát navrhnout zástavbu a funkční využití městského bloku – lokality u vstupu do historické části města Banská Štiavnica: Nový multifunkční městský blok Kerling jako místo pro bydlení, práci, relax a poznávání v Banské Štiavnici, Downtown Kerling jako rozcestí mezi moderním a historickým aneb vstupní brána do Banské Štiavnice. Banskoštiavnický „downtown“ bude vstupní dominantou města, atraktivní pro jeho obyvatele i pro návštěvníky. Bude mít ambici stát se centrem jižní části města právě díky vhodně zvolené multifunkční náplni. Je nutné zabránit vylidňování Banské Štiavnice, aby v budoucnosti nebyla jen městem turistického ruchu.

Cílem soutěže je připravit studenty na architektonickou praxi, a proto je soutěž vyhlášena podle regulérních pravidel pro veřejné anonymní soutěže. Zároveň ale mohou studenti naplno uplatnit svou invenci a kreativitu.

Termín odevzdání prací je 19. 2. 2018 do 16.00 hod. do sekretariátu soutěže na Slovensku Mgr. Silvii Frimmelové (Obchodno-poradenská kancelária, Bajkalská 25, 827 18 Bratislava) nebo v Česku Ing. arch. Aleši Vaňkovi, katedra architektury FSv ČVUT Praha, Thákurova 7, Praha 6, místnost D-1102.

Porotu soutěže tradičně tvoří renomovaní čeští a slovenští architekti a pro studenty je jejich hodnocení cennou zpětnou vazbou. Použití výrobků firmy Xella (Ytong, Silka, Fermacell, Multipor) je vítáno, ale není podmínkou.

Kompletní soutěžní podmínky a podklady jsou k dispozici zde.

mi