Soutěže

Studentská architektonická soutěž Xella

Společnost Xella vyhlásila 16. ročník studentské architektonické soutěže, poosmé bude soutěž mezinárodní. Zvolené téma je tentokrát Koncertní síň pro Plzeňskou filharmonii/ČRo Plzeň.
Základním úkolem soutěže je architektonický návrh přístavby koncertní síně ke stávající funkcionalistické budově Českého rozhlasu v Plzni. Jde o nalezení vhodné vazby kompoziční, hmotové, provozní a dispoziční a o doplnění budovy celospolečenského významu do organismu krajského města i konkrétního místa městského parku.
Záměr vychází z původní koncepce pozdně funkcionalistického souboru budov Českého rozhlasu z r. 1947 na náměstí Míru v Plzni, postaveného jako jediná budova v ČR přímo pro potřeby rozhlasu, kdy však severní křídlo budovy koncertní síně zamýšlené pro Plzeňskou filharmonii už nebylo dostavěno. Na tématu je určitě lákavá nepříliš obvyklá přímá návaznost na kvalitní architekturu stávající budovy, blízký kontext městského parku a samozřejmě i jistá prestiž či idea samotné kulturně-společenské náplně.
Záměr je tedy jednoznačně definovaný – reprezentativní prostor pro společné vnímání hudby – nezatížený přílišnou multifunkčností, ale naopak ve vzájemné symbióze s budovou Českého rozhlasu. Hodnotit pak lze nejen kvalitu samotného návrhu, ale i nalezení nejvhodnější vazby a měřítka k již existující architektuře.
S prvním místem v soutěži je spojena odměny 1500 €, druhý v pořadí získá 1000 €, třetí pak 500 €.
Jednotlivé práce budou posuzovány podle následujících hledisek:
* urbanistické a krajinářské řešení v kontextu celého území,
* architektonické řešení navrhované přístavby,
* dispoziční a funkční řešení,
* měřítko a vhodnost zásahu v daném místě,
* návaznosti na stávající objekt,
* grafické zpracování návrhu.
 
Práce je nutno odevzdat do 22. 2. 2011 do 16.00 hodin v České republice tajemníku soutěže Ing. arch. Janu Paroubkovi, FA ČVUT Praha, Thákurova 7, 166 34 Praha 6, kancelář A 1021, a ve Slovenské republice Silvii Frimmelové, Xella Slovensko, spol. s r. o., obchodno-poradenská kancelária, Bajkalská 25, 827 18 Bratislava.
Podrobné podmínky soutěže a podklady jsou k dispozici na www.xella.cz.
mi