Soutěže

Studentská soutěž Pro vodu – výsledky

U příležitosti Světového dne vody ocenila Nadace Partnerství tři studentské týmy, které zvítězily v soutěži Pro vodu – cena Nestlé za inovativní projekty hospodaření s vodou. Úkolem soutěžících bylo navrhnout, jak lépe zacházet s vodou v budovách, obcích a krajině.
Autoři vítězných projektů převzali finanční odměny ve výši 30 tisíc korun z rukou zástupce MŠMT Marka Zemana, ředitele Nadace Partnerství Miroslava Kundraty a zástupce společnosti Nestlé Martina Waltera.
Do studentské soutěže zaměřené na šetrné hospodaření s vodou se přihlásilo celkem 30 týmů. 9 z nich pak postoupilo do finále k osobní prezentaci před odbornou porotou, u níž si musely projekt obhájit. „Rozhodování o vítězi nebylo vůbec jednoduché, týmy byly na zvídavé dotazy poroty velmi dobře připravené. Jsme rádi, že se díky soutěži podařilo objevit zajímavá řešení, ať už v podobě speciální fasády z mechů a lišejníků, chytré sprchy nebo efektivní komunikační kampaně pro zemědělce,“ říká Ivana Adámková z Nadace Partnerství.
– V kategorii Hospodaření s vodou v budově zvítězil projekt Mechatronická sprcha absolventů Strojní fakulty ČVUT v Praze (autoři: Jiří Kopřiva, Filip Kovář, Václav Ridl). Navržený typ sprchy zajišťuje při začátku sprchování požadovanou teplotu vody a odpouštěnou vodu zpětně využívá a tak pomáhá snižovat spotřebu vody i energie.
– Nejúspěšnějším nápadem v kategorii Hospodaření s vodou v obci se stal projekt Vojtěcha Kundráta z Masarykovy univerzity v Brně, který využívá rozložitelných nanovlákenných filtrů k zachycení obtížně odstranitelných sloučenin při čištění odpadních vod. Projekt by mohl v budoucnu pomoci řešit znečištění vod sloučeninami používanými v hormonální antikoncepci, které například ohrožují vodní živočichy.
– Ocenění v kategorii Hospodaření s vodou v krajině převzal absolvent Fakulty architektury ČVUT v Praze Ondřej Vojtíšek za svůj návrh obnovení soustavy rybníků a revitalizaci krajiny v Milovicích.
Informace o soutěži najdete zde.
tisková zpráva, wd
 
Všichni soutěžící a porota