Soutěže

Studentská soutěž Pro vodu – výsledky

Nadace Partnerství ocenila nejlepší vysokoškolské nápady druhého ročníku soutěže Pro vodu – cena Nestlé za inovativní projekty hospodaření s vodou. Úkolem soutěžících bylo navrhnout, jak lépe zacházet s vodou ve městě a krajině nebo v budovách a technologiích. Autorky dvou vítězných projektů – Brno žít, vodu pít a Nová nábřeží Svitava – převzaly finanční odměny ve výši 30 tisíc korun. Za druhé místo a třetí místa obdrželi studenti šeky v hodnotě 10 a 5 tisíc korun.
Do studentské soutěže zaměřené na šetrné hospodaření s vodou se se svými nápady přihlásilo celkem devatenáct soutěžících. Devět z nich pak postoupilo do finále k osobní prezentaci před odbornou porotou, u níž si museli projekt obhájit. „V letošním ročníku byl oproti předchozímu větší počet projektů, které řešily revitalizaci vodních toků nebo zlepšení vodního režimu v krajině. Další se zabývaly například čištěním a využitím šedé vody nebo úsporou pitné vody v koupelně,“ říká Ivana Adámková z Nadace Partnerství.
Prvním z vítězných nápadů byl projekt Brno žít, vodu pít studentek Fakulty architektury VUT Evy Staffové a Martiny Soldánové, který v Brně znovuobjevil tzv. pítka neboli fontány na pitnou vodu. Ve městě se jich momentálně nachází deset, bohužel o nich moc lidí neví. Hlavní myšlenkou projektu je proto komunikovat existenci těchto pítek brněnské veřejnosti a turistům, kteří je mohou využívat zejména v horkých letních dnech jako levnější a ekologičtější zdroj pitné vody. Studentky k projektu založily i stránku na Facebooku www.facebook.com/brnozitvodupit, kde si mohou lidé pítka dohledat.
Druhou vítězkou, která obdržela za svůj návrh revitalizace nábřeží Svitavy 30 tisíc korun, se stala Linda Pišová také z Fakulty architektury VUT. Její projekt chápe nábřeží jako spojující prvek řeky a města. Mělo by podle ní umožnit kontakt s vodou a poskytnout atraktivní prostředí pro lidi všech generací, a proto do svého návrhu zařadila například vytvoření klidných posezení u vody, galerie, bike parku, umístění mola, schodů k vodě, obnovu pěší cesty k Cacovickému ostrovu nebo vybudování rybího přechodu u jezu, který zlepší podmínky pro ryby a další živočichy. Mezi největší navrhované změny pak patří například revitalizace bývalého průmyslového areálu Esslerovy textilky nebo Cacovického mlýna.
 
2. místo:
Nízkonákladový biodegradabilní filtr s absorpčními vlastnostmi – Vojtěch Kundrát, Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita v Brně (3. ročník)
 
3. místa:
Šedá voda břehy mele – Monika Sakáčová, Kateřina Tranová, Lucie Salingerová, Fakulta stavební, VUT v Brně (3. ročník)
Koupelna budoucnosti – Tomáš Paclík, Fakulta strojního inženýrství, VUT v Brně (4. ročník)
Revitalizace severního nábřeží Praha-Holešovice – Martin Řehák, Fakulta stavební, ČVUT (5. ročník)
Vstup do Poodří, Ostrava – Polanka – Pavla Franková, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava (5. ročník)
 
Podrobnější informace o soutěži jsou dostupné na www.soutezprovodu.cz.

tisková zpráva, wd