Projekty, Soutěže

Úpravy centra Benešova navrhnou Marcela Steinbachová a Vít Holý

Vítězi architektonické soutěže na novou podobu centra Benešova se stali Marcela Steinbachová a Vít Holý z ateliéru Skupina. Jejich návrh zaujal porotu nejvíce ze všech 14 přihlášených prací. V příštích dvou letech by měly přijít na řadu projekční práce a teprve poté stavební úpravy, které si podle odhadu radnice vyžádají 70 až 100 miliónů korun. Pokud by se objevily nečekané problémy například ve starých sklepeních, mohla by být konečná cena ještě vyšší.

Steinbachová novinářům řekla, že při práci na návrhu vycházeli z dobových fotografií, když hlavní náměstí sloužilo jako místo pro setkávání, obchod a kulturní aktivity. Snažili se vytvořit co nepříjemnější volnou plochu a zároveň na náměstí ponechat maximum zeleně. Žádný strom by neměl být pokácen, pouze část má být přesazena. Přibudou mimo jiné lavice a stolky, na nichž bude možné hrát šachy a deskové hry.

Soutěž na úpravy Masarykova a Malého náměstí byla vyhlášena letos v únoru. Zapojilo se do ní 14 týmů z ČR, Slovenska, ale například i z Německa. Celkem 56 architektů, urbanistů, inženýrů a dalších profesionálů odvedlo více než 21 000 hodin práce. Na druhém místě skončili Pavla Feistnerová, Anna Tomšejová, Klára Pavlištová a Tomáš Feistner a třetí cenu získali Ivan Gogolák a Lukáš Grasse. Výsledky soutěže najdete zde.

Městský architekt Michal Schwarz připomněl, že současná podoba náměstí je z poloviny 90. let minulého století, kdy byla oblíbená betonová zámková dlažba. Tento materiál ale není z hlediska kvality i trvanlivosti vyhovující.

Marcela Steinbachová je výraznou osobností současné české architektury. Stojí za založením spolku Kruh, který do Česka přivedl na přednášky, diskuse a workshopy desítky architektů z celého světa, a organizuje Den architektury. Na svém kontě má i řadu ceněných realizací. Předloni získala cenu Architekt roku za mimořádný přínos. Více o ateliéru Skupina najdete ZDE.

zpráva ČTK, wd